Mora9Mora is een tamelijk grote maar gezellige stad, die niet alleen aan het Orsameer en het Siljanmeer ligt, maar ook aan de Österdalälvenrivier. Ze wordt dan ook door veel toeristen bezocht. Ze ligt op het kruispunt van de E45 en rijksweg 70. Er is een 4 km lange verbinding tussen het Orsameer en het Siljanmeer. Mora is voor ons vooral bekend door de jaarlijkse Vasaloppet skimarathon die elk jaar in maart gelopen wordt. In het begin van de 16e eeuw was de jonge aristocraat Gustav Vasa op de vlucht voor de koning van Denemarken.

Zweden werd in die tijd geregeerd door de Deense koning. Om de weerstand van de Zweedse aristocraten tegen hem wat te milderen nodigde hij hen uit voor een banket in Stockholm.
Op dat feest moordde hij ze allemaal uit: het bloedbad van Stockholm. Ook de ouders van Gustav Vasa waren onder de slachtoffers. Omdat hij vreesde voor zijn leven nam hij de vlucht richting Noorwegen. In Mora vroeg hij hulp om tegen de Deense koning te strijden, maar hij kreeg geen steun zodat hij alleen op zijn sneeuwschoenen verder trok naar Noorwegen. Nadat hij vertrokken was veranderden twee mannen uit Mora van gedacht toen ze hoorden dat de Deense koning de belastingen wou verhogen. Ze vertrokken op hun ski’s en in Sälen konden ze Gustav Vasa uiteindelijk inhalen. Ze konden hem overhalen om onder zijn leiding de strijd te beginnen om de Deense koning te verdrijven. Drie jaar later was dit gebeurd en werd Gustav Vasa koning van Zweden. Om dit te herdenken wordt de Vasaloppet elk jaar in maart gelopen. Deze skiwedstrijd van 90 km voor mannen, en 45 km voor vrouwen is de oudste en langste skiwedstrijd ter wereld. Ze begint in Sälen en eindigt in Mora. In het centrum van Mora ligt het Vasaloppsmuseet.

Mora10

In de 17e eeuw werd in Mora het grootste heksenproces van Europa gehouden. Op basis van geruchten ontstond er in Zweden een ware hysterie rond heksen. Deze zouden kinderen verleiden tot satanische rituelen. De processen die gevoerd werden baseerden zich volledig op getuigenissen van kinderen. In Mora kwam het tot een hoogtepunt toen er 70 heksen veroordeeld werden, 23 werden er direct onthoofd met een bijl en hun lijkenwerden verbrand op de brandstapel, de overige 47 werden naar Falun gebracht en daar geëxecuteerd. Ook werden er 15 kinderen geëxecuteerd en een aantal kinderen kregen lijfstraffen. De hysterie bleef nog een tijdje duren maar er kwamen geen processen meer omdat men schrik had dat er meer onschuldigen dan echte heksen veroordeeld zouden worden.

Vlakbij de kerk en niet ver van Zorngården richtte Zorns vrouw het Zornmuseum op. In dit bakstenen gebouw met een glazen hal is veel werk van Anders Zorn te zien, zowel schetsen, waterverf- als olieverf schilderijen. Het museum geeft een mooi beeld van zijn leven en werk.

 Zorngrden5

Er is een mooie promenade langs het Siljan meer. Hier staat hier een groot Dalarnapaard. Het bureau voor toerisme is te vinden aan de Strandgatan tegenover het treinstation. Langs de Österdalälvenrivier ligt een grote camping.

Mora11

De grote kerk stamt uit de 13e eeuw. De vrijstaande klokkentoren is volledig uit hout.  Op het kerkhof van deze kerk ligt Anders Zorn begraven. Een standbeeld van aartsengel Michaël, de patroonheilige van de kerk staat op een pleintje voor de kerk.

Mora12

Mora13

Mora5

In de winkelstraat Kyrkogatan is er een winkel waar men traditionele klederen verkoopt. In de Hamngatan is een leuke winkel met allerlei leuke en praktische souvenirs. Wij huurden een vakantiehuis niet ver van Mora en kwamen hier dus regelmatig onze boodschappen doen, er zijn winkels genoeg.

Mora8