NysnäsHier moet je zijn als je wil zien hoe het bekende Dalarnapaardje gemaakt wordt. Het meestal rode Dalarnapaard is het bekendste symbool van Dalarna. Het is eenvoudig van vorm maar prachtig van kleur en decoratie. In dit kleine plaatsje niet ver van Mora liggen er drie fabrieken waar paardjes gemaakt worden. De oudste en grootste is de Nils Olsson Hemslöjd fabriek. Het was al in de 17e eeuw dat er rond het Siljanmeer paardjes uit hout werden gesneden als speelgoed voor de kinderen.

Het decoreren van die paardjes begon echter maar in de 19e eeuw. Maar het is pas in het begin van de 20e eeuw dat Grannas Anders Olsson ze op grote schaal begint te maken.
Hij gebruikte patronen van verschillende grootte en tekende die over op stukken hout om ze nadien uit te zagen. Het verdere afwerken gebeurde met de hand.
Het ganse proces van ruw hout tot afgewerkt paardje wordt hier getoond. Er is een grote parking, een groot Dalarna paard staat voor de fabriek en de toegangspoort staat uitnodigend open. Je komt binnen in de plaats waar de planken verwerkt worden tot ruwe vormen. Er zijn verschillende handelingen met de zaagmachine nodig vooraleer de ‘paardvorm' tevoorschijn komt. Deze ruwe stukken hout worden dan verder met de hand bewerkt tot een definitieve vorm. Tijdens ons bezoek op een zaterdag was er een man hiermee bezig, op een weekdag zijn dat er waarschijnlijk meer. Dit toont aan dat elk paardje een uniek stuk is, ook al zien ze er allemaal identiek uit. Van deze afdeling vertrekken de paardjes naar een andere waar ze een grondkleur krijgen, deze kleur is meestal rood maar er zijn ook andere kleuren zoals blauw, wit en zwart. Ze worden daarvoor ondergedompeld in een grote verfbak. Hierna worden ze gedroogd en gaan ze naar het atelier waar ze hun laatste decoraties krijgen: een typisch gekleurd bloemenpatroon in de Kurbitsstijl. Dit wordt met de hand gedaan en is een precisiewerkje waar je een vaste hand voor moet hebben. Tijdens ons bezoek was een dame hiermee bezig. Het beschilderen van een paardje met verschillende kleuren duurde niet lang. Tegen betaling zet men ook je naam op het paardje. In het atelier is er ook een overzicht te zien van alle modellen. De versieringen zijn afhankelijk van de grootte van het paardje. Na het atelier kom je in de winkel waar je paardjes aan fabrieksprijs kan kopen. Niet alleen paardjes maar je kan nu ook varkens en kippen in die stijl kopen. Verder nog veel artikelen waar het Dalarnapaard op staat. Het Dalarnapaard werd een symbool voor Dalarna en Zweden tijdens de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Er stond toen een zeer groot Dalarnapaard voor het Zweeds paviljoen.

Onder een hangaar vlakbij de fabriek ligt een kerkboot. Met een dergelijke boot voeren de mensen op zondag over het Siljan meer naar de kerk.

 Nysnäs

Nysnäs

Nysnäs

Nysnäs

Nysnäs