Anders Zorn GopsmorEnkele kilometers van zijn woning in Mora had Anders Zorn een studio in de bossen van Älvdalen. In 1904 kocht hij grond van zijn oom aan het Dalälvensmeer. Op deze unieke en rustige plaats liet hij enkele gebouwen oprichten die hij gekocht had in de naburige dorpen. Een oude schuur uit de middeleeuwen, een houten blokhut bijna identiek als de hut waarin hij zelf opgroeide, houten opslagruimtes, enkele schuren en een ovenhuisje. Al die gebouwen zette hij rond elkaar en hij noemde die plaats Gopsmor.

De oude schuur richtte hij in als studio en de blokhut plaatste hij aan het water om te kunnen vissen. Enkele van zijn meest bekende werken zijn hier gemaakt.
Telkens wanneer de druk te groot werd kwam hij naar hier om in alle rust te kunnen werken. Hij leefde dan zeer sober en op traditionele wijze, hij at dan eenvoudige maaltijden in houten borden en met houten bestek.
Hij richtte hier ook dansavonden in waar op traditionele muziek gedanst en gefeest werd. Wegens de aanleg van een stuwmeer voor een waterkrachtcentrale moest men Gopsmor in 1969 verhuizen, ze zou onder het water verdwijnen. De huidige locatie aan het meer komt vrij goed overeen met de oorspronkelijke plaats. Gopsmor staat goed aangegeven, maar de studio is maar enkele weken per jaar open voor bezoek en kan enkel met een gids. Wij waren hier in de maand juni en de studio was enkel op zaterdag open hadden ze ons verteld in het bureau voor toerisme. Het was nog geen zaterdag en de poort was inderdaad gesloten maar niet op slot. Wij hebben dan ook rustig op Gopsmor rondgelopen, maar zonder dat we de studio van binnen gezien hebben. Het is een prachtige en rustige plaats en we hebben een tijdje aan zijn blokhut genoten van het uitzicht over het meer.

Anders Zorn Gopsmor