SärnaAls je op weg 70 door het centrum van Särna rijdt stop je best even aan de huidige witte kerk.
Achter deze kerk staat een museumkerk, de gamla kyrka. Een oude houten kerk gebouwd in de 17e eeuw en in gebruik gebleven tot eind 19e eeuw.
Deze prachtig gerestaureerde houten kerk is gelegen in een mooie omgeving aan het Särnsjön meer. Zeker één van de mooiste kerken die we al bezocht hebben op onze reizen.

 Deze kerk was in het midden van de 19e eeuw aan reparatie toe. Na een brand die een deel van de kerk verwoestte werd beslist een nieuwe kerk te bouwen en de oude kerk op te geven.
De bouw van de nieuwe kerk liep nogal vertraging op zodat pas in 1897 de nieuwe kerk kon ingewijd worden. De gamla kyrka is een meesterlijk gebouw dat getuigt van het vakmanschap van de timmerlui. Het interieur is zoals het was in de 17e eeuw. De ingang is via de toren. Het doksaal vertoont afbeeldingen van apostelen. De gewelven zijn eenvoudig in het wit geschilderd. Boven het altaar een gewoon schilderij. De zitbanken zijn gewone banken. De preekstoel is eenvoudig en simpel geschilderd. Er hangt een gewone luster voor de verlichting. In de vloer is een grafzerk geplaatst. Alles in deze kerk is simpel en eenvoudig maar prachtig. Deze kerk werd in de jaren 1950 grondig gerestaureerd door een architect.

Särna

Särna

Särna

Särna

Särna

Rond deze oude kerk ligt een klein openluchtmuseum, het Särna Gammelgård. In dit museum met vrije toegang liggen verschillende houten gebouwen: boerderijen uit de 18e eeuw, voorraadschuren uit de 17e eeuw, stallen uit de 17e eeuw e.a. Alle gebouwen hebben een informatie bord in het Zweeds en het Engels wat dit museum interessant maakt.

Särna

Särna

Het bureau voor toerisme is een klein portaaltje in de plaatselijke camping. Voorbij het centrum is er links een afslag naar het nationaal park Fulufjället.