Bunkris brandtornDeze toren is gelegen langs rijksweg 70 van Älvdalen naar Särna. Hij staat 600 m boven zeeniveau en heeft een hoogte van 24 m zodat men hier een mooi uitzicht over een groot gebied heeft. De toren werd gebouwd in de jaren 1890 en diende als brandtoren zodat de brandwacht de bossen rond Älvdalen in het oog kon houden.
Er werd in die tijd veel in de bossen gewerkt en men was niet altijd even voorzichtig met vuur maken, er waren dus regelmatig bosbranden die veel schade veroorzaakten.


In heel Europa begon men maatregelen te nemen om de bosbranden te beperken o.a. met brandtorens.
In Zweden waren er 300 torens in gebruik tot de jaren 1960, toen werden de torens vervangen door vliegtuigen.
De meeste torens geraakten in verval en verdwenen maar deze bleef bewaard. Als stut gebruikte men in het midden van de toren een oude dennenboom. Tijdens de 2e wereldoorlog werd deze toren gebruikt door het leger om tijdig vliegtuigen op te merken. Deze luchtbewaking werd door vrouwelijke vrijwilligers gedaan. In 2004-2006 werd de toren grondig gerestaureerd, de centrale dennenboom werd behouden maar heeft nu geen enkele functie meer. Via steile trappen, eigenlijk ladders, geraakt men tot boven. Er hangen borden die wijzen op het gevaar van de steile trappen. Helemaal boven heb je door plexiglas een prachtig uitzicht. Bij helder weer zie je in het typische blauwe waas de bergen van Näsfjället, Fulufjället, Nipfjället, Städjan. Jammer genoeg kun je door het plexiglas geen mooie foto’s maken. Naast de toren staat een typische grillhut.
Eveneens op rijksweg 70 tussen Älvdalen en Särna komt men voorbij de Buskoviusstenen. Een stenen monument dat opgericht werd ter nagedachtenis aan de priester Daniel Buskovius.

Bunkris brandtorn

Buskoviusstenen