TällbergEen typisch Dalarnadorp met karakteristieke houten huizen gelegen aan het Siljanmeer. Het behoort tot de gemeente Leksand en telt ongeveer 200 inwoners, 600 mensen hebben hier een vakantiewoning. Sinds 2005 wordt hier elk jaar het Tällberg Forum gehouden. Dit forum, ingericht door de Tällberg Foundation telt honderden gasten en sprekers en er wordt vooral gesproken over internationale samenwerking.

Toen wij hier waren in juni 2013 was het forum in volle gang. Er stond een grote tent in het midden van het dorp, naast de tent stonden grote gedekte tafels en tientallen mensen liepen er rond in traditionele kledij.
Waren wij enkele uren vroeger geweest dan hadden we misschien nog Koning Gustav gezien.
Het dorp heeft 8 grote hotels met in het totaal meer dan 1000 bedden. Tällberg krijgt meer dan 500.000 bezoekers elk jaar. Klockargårdens Hemslöjd & Kaffestuga is een café met een groot terras met uitzicht over het Siljan meer. Hier is ook een winkel met handwerk en souvenirs uit Dalarna. Vlakbij kan je parkeren. Klockargårdens Hantverksgård & Gårdscafét ligt aan de andere kant van de straat en heeft op zijn terrein handwerkwinkeltjes, een bakkerij van tunnbröd, een smederij en andere winkeltjes en stalletjes. De kerk van Tällberg staat hier vlakbij.

Wij wandelden vanuit het centrum van het dorp, de Majstångsplatsen langs een kronkelende weg, de Perusgattu naar boven. Voor het Tällbergsgårdens Hotel sloegen we rechts de Holgattu in. Voorbij het Green Hotel bleven we deze straat volgen en kwamen uiteindelijk bovenop een heuvel aan Holens Gammelgård, een openluchtmuseum opgericht in 1910. Het telt een tiental huizen. In één ervan de Parsstuga, een woonhuis met twee kamers en in het midden een hal, gebouwd rond 1852, kan je een kop koffie drinken. De oprichter van dit museum, Gustav Ankarcrona, kocht de grond in 1908 en liet de oude gebouwen die hij interessant vond naar hier overbrengen. Zo staan er ook stallen en schuren uit de 17e en 18e eeuw. Hier heb je ook een mooi uitzicht over het Siljan meer. Na de koffie wandelden we via de Ovabacksgatan terug naar de Majstångsplatsen.

Tällberg

Tällberg Forum

Tällberg Holens Gammelgård

Tällberg

Tällberg Zicht op Siljan meer

Tällberg

Tällberg