Trysil Bygdetun
Dit klein openluchtmuseum in het centrum van Trysil is slechts enkele weken per jaar open. Wij waren hier buiten deze periode maar konden toch naar binnen omdat men op het terrein aan het werken was. De huisjes waren wel niet toegankelijk dan. Trysil Bygdetun is een deel van het openluchtmuseum van Trysil dat zich op verschillende locaties bevindt. Het Støa kanaal hoort er ook bij, evenals Blokkodden villmarksmuseum.

Trysil Bygdetun is het oudste bouwmuseum van Noorwegen. Het werd gesticht in 1901. Er staan 21 huisjes uit de jaren 1700 en 1800 en deze geven een idee van hoe de mensen toen leefden. Trysil is een typisch berg- en bosdorp en het museum herbergt de drie meest voorkomende boerderijen uit die tijd: de treromsstua (driekamerwoning), de loftstua (zolderwoning) en het akershusiske stueplan (type driekamerwoning met twee of drie kamers en een ingang langs de lange zijde).

Het meest imposante gebouw is de Eltedalsstua uit 1723. De molen dateert uit 1740. De zagerij uit 1800 lag verscholen tussen hoge struiken maar was via een trap toch bereikbaar. Jammer dat het net geregend had want wandelen door het hoge niet gemaaide gras was niet prettig. Het museum ligt boven het stadscentrum en je hebt vanaf hier een mooi uitzicht op de Trysilfjellet.
Het museum ligt naast een school. Op deze school kan je leren schansspringen. Er staan hier enkele schansen met verschillende hoogtes. De landing gebeurt op de speelplaats!

Trysil Bygdetun

Trysil Bygdetun

Trysil Bygdetun

Trysil Bygdetun

Trysil Bygdetun

Trysil Bygdetun