KarlstadKarlstad is met zijn 70.000 inwoners de grootste stad van Värmland. Door het hoge aantal uren zon per jaar staat Karlstad bekend als de zonnestad van Zweden. We trokken dan ook een ganse dag uit om deze plaats te bezoeken. In de voormiddag verkenden we de stad te voet. Het centrum is niet zo groot en alles ligt dicht bij elkaar. De beroemde stenen brug met zijn twaalf bogen was ons eerste doel. Deze brug, Östra Bron, is de langste stenen brug in Zweden en veruit de meest gefotografeerde plaats in Karlstad.

Eerst waren hier verschillende houten bruggen maar omdat deze door het hevige smeltwater in de lente telkens weer weggespoeld werden, besloot men in 1761 een stenen brug te bouwen. Men dacht 4 jaren nodig te hebben voor de bouw maar het duurde uiteindelijk 32 jaren vooraleer de brug in gebruik genomen werd. De brug was helemaal afgewerkt in 1811.

Karlstad

Karlstad

Stora Torget, het stadsplein, is één van de grootste in Zweden. Hier staat een standbeeld van een vrouw die een gebroken zwaard vasthoudt, het Vredesmonument.

Karlstad

Tegenover het Stadshotel staat een standbeeld van een vrolijke en glimlachende serveerster. Het betreft een standbeeld van een bekende serveerster uit de 18e eeuw die vanwege haar zonnige karakter zeer geliefd was.

Karlstad

’s Middags aten we in restaurant Freden in de Tingvallagatan. In de namiddag maakten we een boottocht met de bootbus. Deze trip voerde ons langs het Pråmkanaal en zijn Carlarnas-sluss naar het Vännern. Dit 1,8 km lange kanaal werd tussen 1834 en 1838 uitgegraven om langs deze weg goederen te vervoeren van de rivier Klarälven naar het Vänern. De sluis kreeg de naam van koning Karl XIV, de stichter van Karlstad. Vanaf 1950 werd het kanaal niet meer gebruikt voor commerciële doeleinden maar enkel nog voor recreatie. De tocht voerde ons ook langs Mariebergsskogen, een groot park met recreatiemogelijkheden. In de stad was ons al het groot aantal drankgelegenheden en nightclubs opgevallen. Achteraf hebben we van een Noor vernomen dat men vertelt dat Karlstad evenveel muzikanten als inwoners telt.

Karlstad

Karlstad

Karlstad