Christinehof slottOorspronkelijk woonde Jochum Beck in het grote huis dat hij liet bouwen aan de aluinfabriek. Toen Christina Piper alle aandelen van Alunbruket bezat was dit huis al verouderd en in verval geraakt. Daarom bouwde ze rond 1740 een kasteel in Duitse barokstijl dat ze de naam “Het nieuwe huis” gaf. Christina Piper was steenrijk. De bouw van dit kasteel koste een tiende van wat ze op een jaar verdiende. Pas na haar dood kreeg het de naam Christinehof slott.

 

Christina werd geboren in 1673 in Stockholm. Op 17-jarige leeftijd huwde ze de 43-jarige Carl Piper, een stiefbroer van haar vader. Tegen 1700 had ze in negen jaar tijd al acht kinderen gebaard, waarvan er vier kort na de geboorte stierven. Toen brak de Grote Noordse Oorlog uit waardoor haar man jaren van huis was. Toen ze haar man in 1707 in Duitsland bezocht werd ze zwanger van haar negende kind. Dit kind zou haar vader echter nooit zien want Carl Piper stierf in 1716 in Russische gevangenschap. Na de dood van haar man nam haar invloed aan het hof af en verhuisde ze naar Skåne waar ze verschillende eigendommen had gekocht. Met de aandelen van Alunbruket werd ze steenrijk.
Christinehof slott is een barokkasteel met twee vleugels en drie verdiepingen. Het dak is een mansardedak ter herinnering aan haar man Carl Piper. Dikwijls heeft ze hier niet gewoond, ze gaf de voorkeur aan kasteel Krageholm. Ze bouwde niet alleen dit kasteel. Tijdens de 18e eeuw werden er in Zweden 40 kastelen gebouwd, vijf ervan werden door Christina gebouwd. Aan elk kasteel waren er grote en weelderige tuinen.
Het kasteel is in de zomermaanden te bezoeken vanaf mei tot september. In mei tot eind juni enkel in het weekend. Vanaf midsommar tot half augustus van dinsdag tot zondag en van half augustus tot eind september enkel in het weekend. Toen wij er waren was het kasteel gesloten. Wij hebben enkel in de tuin gewandeld en even verpoosd op het terras.

Christinehof slott

Christinehof slott

Christinehof slott