Glimmingehus 1

Deze oude burcht is gelegen in de gemeente Hammenhög,  ten zuidwesten van Simrishamn.Het is de best bewaarde middeleeuwse burcht van het noorden. Toen het kasteel werd gebouwd zou het vooral dienen als residentie voor de Deense ridder Jens Holgersen Ulfstand en zijn gezin. Skåne behoorde toen tot Denemarken. Volgens een inscriptie in het portaal werd in 1499 met de bouw begonnen.

In de 15e eeuw was het gebruikelijk voor rijke families om huizen in steen te bouwen. Meestal waren dergelijke burchten een bescherming tegen de boerenopstand, maar het comfort primeerde toch boven de verdediging. Glimmingehus is de uitzondering met zijn sluwe doodsvallen die een mogelijke indringer kunnen verrassen. Archeologische vondsten tonen aan dat de Glimminge huishoudens zeer exclusief waren: er waren  een aantal van de duurste items die in Europa beschikbaar waren aan het begin van de 16e eeuw, waaronder Venetiaans glas en Spaans keramiek. Die luxe hield waarschijnlijk op rond 1520 omdat latere vondsten bestaan uit gewone huishoudelijke goederen.

Tegenwoordig is Glimmingehus een levend monument en een centrum voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de middeleeuwen, alsook een interessante excursiebestemming. Nieuw archeologisch en bouwhistorisch onderzoek heeft ertoe bijgedragen een beeld te geven van hoe het kasteel ooit werd gebouwd en gebruikt.
Je kunt een rondleiding volgen met een gids of vrij rond het kasteel, het binnenplein en in de kasteeltuin wandelen.Sommige zalen zijn vrij te bezoeken, andere enkel met gids. Het kasteel opent om 10 uur. Wij waren hier al vroeg, nog voor het kasteel open ging, toch konden wij vrij rondwandelen op het binnenplein en zelfs enkele zalen bezoeken.

Er worden ook tal van activiteiten georganiseerd, van heksenschool tot steekspel en in juni is er een familiedag, “de dag van de 10.000 ridders”, waarbij ridders hun vaardigheden met zwaard en lans laten zien en de kinderen mogen met pijl en boog schieten of een harnas dragen.
Er is eveneens en restaurant waar je een middeleeuwse maaltijd kunt proeven.

Glimmingehus 8

Glimmingehus 4

Glimmingehus 2

Glimmingehus 5

Glimmingehus 3

Glimmingehus 7

Glimmingehus 6