Ales stenar 1Op Kåsehuvud, op de kliffen hoog boven de haven van Kåseberga, staat het grootste bewaarde prehistorisch monument van Zweden. Het bestaat uit 59 rotsblokken, is 67 m lang en 19 m breed. De rotsblokken zijn in de vorm van een Vikingschip opgesteld. Het is vermoedelijk 1400 jaar oud en stamt uit 600 N.C. Dit komt overeen met de laatste Noordse ijstijd.


Sinds het einde van de jaren tachtig hebben verschillende archeologische en geologische onderzoeken plaatsgevonden bij Ales stenar en in de onmiddellijke omgeving ervan. Hoewel er nog steeds hiaten in de kennis zijn, weten we vandaag veel meer over Ales stenar. Geologische onderzoeken tonen aan dat consequent lange, smalle blokken werden geselecteerd. Deze vorm is vrij zeldzaam omdat de meeste blokken die met het ijs werden getransporteerd rond zijn. De blokken in de scheepswand bestaan uit graniet en gneis, terwijl de vier middelste blokken uit zandsteen zijn.Ales stenar is één van de meest raadselachtige bezienswaardigheden van Zweden. Sommige onderzoekers denken dat het een grafmonument is, andere denken dat het een astronomische klok is omdat de stenen zo zijn geplaatst dat de zon in de zomer in het noordwesten onder gaat en in de winter precies bij een tegenovergestelde steen onder gaat.

Om Ales stenar te breiken rijdt men, komende van Ystad, op de Östra Kustvägen en slaat dan rechtsaf op de Ales väg. Daar vindt men vóór Kåseberga aan de rechterkant een grote gratis parkeerplaats. Vanaf hier is het nog ongeveer 1 km naar Ales stenar. Betalend parkeren kan ook aan de haven van Kåseberga. Dan is het nog ongeveer 600m langs de kliffen omhoog naar Ales stenar.

Ales stenar 2

Ales stenar 3

Ales stenar 4

Het haventje van Kåseberge is ook een bezoekje waard.  Het ligt aan de voet van de kliffen van Kåsehuvud. Men  kan er op de terrasjes langs het water genieten van een Zweedse fika en gerookte vis kopen in de visrokerij.

Kseberga 4

Kseberga 1

Kseberga 2

Kseberga 3