hasslov01Lugnarohögen is een grafheuvel uit de bronstijd. Hij staat in Hasslöv, een dorp in de gemeente Laholm. Dit is op zich niet zo bijzonder. Wat deze grafheuvel uniek maakt is dat hij via een ondergrondse gang verbonden is met een huis uit de 19e eeuw. Toen men in 1926 de grafheuvel grondig onderzocht bleek dat er rond de grafkamer stenen geplaatst waren in de vorm van een schip. Waarschijnlijk een symbolisch doodsschip voor de laatste reis. Dit had men nog nooit eerder gezien in een grafheuvel uit die periode.

In de grafheuvel werden de resten van 4 personen en enkele gebruiksvoorwerpen gevonden. In de 8 m lange grafkamer werden in een kist ook nog verbrande botten van mensen en dieren gevonden. Om alles goed te kunnen bewaren voor de toekomst werd besloten om een koepel over de grafkamer te plaatsen en een ondergrondse verbinding te maken met een huisje dat in de buurt stond. Omdat de heuvel in zo’n slechte staat verkeert is hij gesloten voor bezoek sinds 2011. In 2016 is de gemeente Laholm begonnen met de restauratie. In 2018 was de grafheuvel nog niet terug open voor bezoek, ook het huisje was nog niet toegankelijk.

hasslov02

Eveneens in Hasslöv bevindt zich een hembygdsgård. Dit is een boerderij met winkel. Wij waren hier al verschillende keren gestopt, maar nooit was de hembygdsgård open. Net voor midsommarafton passeerden wij er weer. Deze keer was de poort open en zagen we mensen op het erf. Wij gingen naar binnen, maar eigenlijk waren ze nog niet open. Men was alles aan het voorbereiden voor de viering van midsommarafton. Toen wij vertelden dat we hier al zo dikwijls gestopt waren mochten we toch rondkijken en de verschillende gebouwen bekijken. Een vriendelijke oudere dame nam ons mee naar de oude winkel en gaf uitleg. De winkel was al sinds 100 jaar niet meer veranderd.

hasslv07

hasslov05

hasslv06

hasslov03

hasslv04