Helsingborg ligt in het Noordwesten van Skåne, aan de Öresund tegenover het Deense Helsingør.
Het wordt ook de “parel van de Sont” genoemd.
De strategische ligging van de stad, aan het smalste punt van de zee-engte zorgde voor een woelige geschiedenis.
Norra hamnen is een gezellige haven ten westen van Knutpunkten. Hier ligt ook het Dunkers Kulturhus (met bureau voor toerisme). Als je geïnteresseerd bent in cultuur en kunst mag je een bezoek aan het culturele centrum Dunkers niet missen. Welke tentoonstellingen worden getoond varieert in de loop van het jaar, maar ze zijn allemaal van hoge kwaliteit
Norra Hamnen ligt op slechts een korte loopafstand van het centrum en er liggen altijd veel mooie boten. Slenter hier wat rond met zicht op zee en de boten of ga zitten, drink een kop koffie op een terras en geniet.
Stortorget is het oudste en meest centrale plein in Helsingborg. Het heeft een langgerekte vorm. Het plein begint bij de Terrastrapporna, de trappen die naar de Kärnan leiden. Wat verder wordt de Stortorget breder, kruist een brede straat (links de Järnvägsgatan, rechts de Drottninggatan), gaat dan over in de Hamngatan, die eindigt aan de haven.
Kärnan is een 34m hoge middeleeuwse wachttoren en de trots van de stad. Hij is de enige die over is van het middeleeuwse fort. Van op de top van de toren heb je een mooi uitzicht over de stad en tot in Helsingør en de Deense kust. De toren is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de stad geweest en werd gebouwd in de jaren 1300. Toen wij er waren stond de toren spijtig genoeg in de stellingen en hebben we veel moeite moeten doen om toch een foto zonder die lelijke stellingen te kunnen maken.
Nog aan de Stortorget staat het standbeeld van Magnus Stenbock, ter herinnering aan de slag bij Helsingborg in 1710 tijdens de Grote Noordse Oorlog. Het Deense invasieleger stond onder aanvoering van Jørgen Rantzau. Het Zweedse leger werd geleid door graaf Magnus Stenbock.
Drottninggatan is één van de langste straten van Helsingborg, er zijn veel winkels, restaurants, tearooms enz.
Het stadhuis staat aan de Rådhustorget. Het stadhuis van Helsingborg werd gebouwd in 1897. In 1889 werd een architectuurwedstrijd gehouden om het ontwerp van het nieuwe stadhuis van Helsingborg te bepalen. De wedstrijd werd gewonnen door de slechts 26-jarige Alfred Hellerström, die net was afgestudeerd aan de kunstacademie in Stockholm. In het gebouw houdt de gemeenteraad zijn vergaderingen. Het is ook het kantoor van de administratie van de gemeenteraad. In 1965 werd hier ook een trouwzaal voor burgerlijke huwelijken gevestigd. In 1967 werd het stadhuis tot historisch monument verklaard.
Gamla Stan is een stadswijk die dateert uit de middeleeuwen, met kleine, gezellige straatjes en steegjes om te ontdekken. In de Bruksgatan met zijn unieke sfeer staan vreemde winkeltjes zij aan zij met kleine cafés en trendy bars. Bij Mariatorget vind je een groot aantal gezellige terrasjes in een fantastische omgeving rond de prachtige Mariakerk. De Mariakerk dateert uit de 14e eeuw. Hier kun je meer te weten komen over het Zweedse christendom, maar ook over de geschiedenis van de stad. Als je van kerken en oude gebouwen houdt, is een bezoek hier een must.
De Kullagatan is Zwedens oudste voetgangersstraat en leidt naar de Stortorget. Hier zijn zowel kleine winkels als grote modeketens. Als je even wil ontspannen met een kop koffie en iets lekkers (fika) is er altijd wel een café in de buurt.
Aan de rand van de stad liggen het Fredriksdals friluftmuseet en het Sofiero Slott.