Norrvikens TrädgårdarNorrvikens Trädgårdar (Kattviksvägen 233, Båstad) ligt iets ten westen van Båstad. Het is een kasteel-hotel-restaurant met een enorme tuin. Er zijn tuinen in verschillende stijlen: barokke tuin, renaissance tuin, romantische tuin, Japanse tuin, watertuin enz. Men kan er uren rondwandelen en ondertussen ook nog genieten van mooie uitzichten op de baai. Norrvikens Trädgårdar werd in het begin van de 20e eeuw ontworpen door Rudolf Abelin. Hij werd geïnspireerd door verschillende landschappen en tijdperken. In het midden van het park ligt de villa Abelin, met shop, orangerie en restaurant.

 De barokke tuin is de eerste tuin die de bezoeker te zien krijgt. Rudolf Abelin was gefascineerd door Italie. Hier kreeg hij de inspiratie voor zijn barokke tuin.
Hoog gelegen in de watertuin ziet men een witte tempelfaçade. Daar ligt de bron van de watertuin, de laatste constructie van Rudolf Abelin. Door kleine stroomversnellingen, watervallen en dammen daalt het water langs de steile helling van de bergkam, zoals in de watertuinen van de Italiaanse Renaissance.
De Japanse tuin is gelegen in een ravijn dat steil en moeilijk te bereiken was. Toch besloot Rudolf Abelin om hier zijn Japanse tuin te bouwen. De stijl en veel van de exotische bomen zijn afkomstig uit Azië, maar delen van de plantenselectie zijn aangepast aan de plaatselijke omstandigheden.
De renaissancetuin is omgeven door dichte, goed gesnoeide hagen. Binnen de hagen vormen duizenden buxusstruiken decoratieve plantages, die overgaan in de meer informele zomerbloemen, volgens de 19e-eeuwse Noord-Duitse stijlidealen. De spiegeldam trekt de blik naar de horizon.
De romantische tuin is geïnspireerd door Engelse natuurparken met de romantische idealen van die tijd, met de organische vorm van de vijver, de natuurlijke bochten van het gazon en de zachte lijnen van de planten. Tegenwoordig is de rododendron zo hoog geworden dat je echt in het tunnelachtige interieur van de struiken kunt stappen. De bloei in de vroege zomer is een overweldigend spektakel.
Het Oosters terras ligt op een richel met prachtig uitzicht op de baai van Laholm. Hier staat een kleine oosterse tempel. Voor de tempel ligt een bloemperk in de vorm van een tapijt. Elk jaar wordt dit “tapijt” in verschillende patronen geplant. Naast de tempel ligt de mozaïekvijver met zijn fontein.
Verder is er ook nog een keukentuin, die was nog niet af toen wij er waren en werd ingewijd in augustus 2018 en een bijentuin. Hier wonen duizenden bijen in houten korven rond het lusthuis. De bijen produceren hier de eigen honing van Norrviken volgens ecologische methodes.
Wij hebben zeker een paar uur in deze tuin rondgewandeld. De entreeprijs was in 2018 120 SEK per persoon, wat niet duur is voor deze prachtige tuin, die zonder twijfel veel onderhoud vergt.

Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar