Furudals BrukNiet ver van Rättvik ligt een voormalige ijzergieterij aan de rivier Ore. De ijzerfabriek telde verschillende gebouwen. De molen werd gebouwd in 1709, later kwamen er stallen en een smederij bij. In de eerste fabriek werden kanonnen gemaakt , het ijzer hiervoor kwam uit de mijnen van Leksand en Falun. Nadat de productie van kanonnen werd opgegeven begon een periode waarin de eerste ploegen werden gesmeed. In de 19e eeuw werd een werkplaats gebouwd waar men de bekende Furudals ankerketting maakte.

De fabriek die op zijn hoogtepunt 1500 mensen te werk stelde werd in 1884 gesloten. De molen werd omgebouwd tot een hotel. De werkplaats is nu een art shop die echter gesloten was toen wij hier waren. De andere gebouwen werden grotendeels verbouwd tot vakantieverblijven. In één ervan is een museum over Noorse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die tijdens de bezetting van hun land naar Zweden vluchtten.
Wij wandelden hier wat rond in deze rustige omgeving maar eigenlijk was hier niet veel te zien. We reden verder naar Furudal waar we een grotere wandeling deden rond het 11 ha grote schiereiland in het Oresjön. Op het noordelijkste punt van dit schiereiland ligt het grootste grafveld van Dalarna, Vindförbergs grafveld. Deze begraafplaats uit de IJzertijd bestaat uit een 40 tal stenen cirkels waarin men menselijke botten heeft gevonden. We hebben nog niet dikwijls last van muggen gehad in Zweden maar deze wandeling was een echte marteling.

Furudals Bruk

Furudals Bruk

Furudals Bruk