Ö GrunubergEen grote fäbod, de grootste in Zweden wat het aantal dieren betreft. Al in de Vikingtijd was deze plaats bewoond, er werd ijzer gemaakt uit moerasgrond. Sinds eeuwen in gebruik met een kleine onderbreking in de jaren 1970. In de 19e eeuw had Grunuberg 25 gebruikers die strikte regels moesten volgen. Al hun dieren moesten op dezelfde dag, meestal vlak voor midzomer naar hier verplaatst worden en ze vertrokken allemaal op dezelfde dag terug naar hun dorpen. Zo konden ze allemaal evenlang hier op de weiden grazen.

De zeer vriendelijke eigenaar gaf ons toestemming om zijn boerderij te bezichtigen, hoewel hij weinig tijd had omdat hij een gast naar het station moest voeren.
Er waren paarden, kippen, eenden maar vooral veel schapen en geiten. Ook met uitsterven bedreigde diersoorten zijn hier te zien. De koeien waren waarschijnlijk op de weiden in het woud want die hebben we niet gezien. In deze mooi onderhouden fäbod met de typische gebouwen kan je blijven overnachten, de eigenaar richtte hier ook een bed and breakfast in. Je slaapt in hutten die honderden jaren oud zijn en je wordt ’s morgens wakker gemaakt door de koeien die willen gemolken worden. Elke vrijdag in juli en augustus 2013 organiseerde de eigenaar haringavonden met muzikanten. Op een vuur worden dan haringen en aardappelen gebakken en gegeten met authentiek brood en zelfgemaakte småost, een kwarkachtige kaas, nadien is er koffie en Grunubergskaka. Je kunt hier ook tochten met een paardenkoets maken of barbecues organiseren, maar je moet dit vooraf afspreken met de eigenaar. Deze fäbod is te bereiken vanuit Orsa, aan de rotonde van de E45 neem je richting Slättberg, na 2 km neem je de richting Vyborg. Na de brug links aanhouden en na 1.5 km zie je een bord Grunuberg 11 km, deze lange en eindeloze zandweg leidt je naar de rust en stilte van de fäbod.

Ö Grunuberg 

Ö Grunuberg

Ö Grunuberg

Ö Grunuberg

Ö Grunuberg

Ö Grunuberg