De tweede Elfstedenstad die wij bezochten tijdens ons verblijf in Friesland.
In tegenstelling tot Dokkum is Hindeloopen geen winkelstad. Het is eerder een verstild historisch stadje, gelegen aan het IJsselmeer. Dit charmante oude stadje wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke geveltjes, grachten en veel houten brugjes. Het is een eerder kleine Elfstedenstad en heeft zijn eigen taal en klederdracht behouden (tegenwoordig alleen nog te bewonderen bij speciale evenementen).
In de 17e en 18e eeuw heeft Hindeloopen een grote bloeiperiode meegemaakt als haven- en handelsstad met een grote vloot. In de 19e eeuw kwam een einde aan die lucratieve handel en veranderde Hindeloopen in een gewoon vissersstadjeWij parkeerden aan de randparking Oosterstrand en wandelden van daar langs de schutsluis met pittoreske houten ophaalbrug het stadje binnen.
Iets verder staat aan de rechterkant de Reddingsbrigade uit 1911, met daaraan vast gemaakt de leugenbank. De leugenbank diende als ontmoetingsplaats voor de oudere mannelijke(!) bewoners.
Hier tegenover bevindt zich op de hoek restaurant “de drie harinkjes”. Hier kan men kiezen: ofwel gaat men linksaf het centrum binnen ofwel rechtsaf naar de dijk.
Sla je aan restaurant “de drie harinkjes” rechtsaf dan kom je aan de dijk. Op de dijk grazen schapen. Wandelend over de dijk heb je een uitzicht over het IJsselmeer. Op de dijk staat ook het paviljoen van de Rijkspeilschaal uit 1886. Met de Peilschaal werden vroeger twee keer per dag de zeewaterstanden gemeten. Met de Afsluitdijk verloor het gebouw zijn functie. Eb en vloed waren immers verleden tijd.
Sla je linksaf dan loop je door Buren. Hier zijn enkele souvenirwinkeltjes en restaurants. Aan het eind van de straat kom je aan de Hindeloopenkerk en het Hindeloopenmuseum.
Het Hindeloopenmuseum toont interieurs, schilderwerk, gebruiksvoorwerpen, ambachten en de typische klederdracht van vroeger. In het toegangsticket is een kop koffie inbegrepen.
De Grote Kerk van Hindeloopen is een éénbeukige kerk, gebouwd in de 17e eeuw op de fundamenten van een oudere kerk, die tijdens de Tachtigjarige oorlog werd verwoest. De kerk heeft een wat scheve toren.
Verder slenterend door de smalle straatjes, word je achter elke hoek verrast met een prachtig uitzicht op een mooie gracht, een houten brugje, een prachtig pand. In één van die steegjes is het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd (Kleine Weide 1-3). Verder vind je in Hindeloopen ook verschillende commandeurswoningen en zogenaamde likhûsen. Een commandeurswoning is de woning van een kapitein van de walvisvaart. De commandeurs verdienden een dikke boterham met de walvisvaart en een deel van dat geld gaven ze uit aan de bouw van een huis aan land. Het leverde mooie huizen op. Een likhûs is een kleine woning in de tuin van de commandeurswoning, waar het gezin verbleef als vader op zee was.
Na een wirwar van straatjes en steegjes komen we uiteindelijk terug aan de houten ophaalbrug, het beginpunt van onze wandeling.