Deze terp is met zijn 8,80 m de hoogste terp van Nederland. Onderaan de terp is er een bezoekerscentrum waar je je moet aanmelden als je de kerk op de terp wil bezoeken. Naast enkele huizen staat op de terp ook de romaanse kerk van Hegebeintum met bijhorend kerkhof. Deze kerk werd in de 12e eeuw met tufsteen gebouwd en tijdens latere eeuwen nog vergroot. Tijdens de vorige eeuw werd de kerk gerestaureerd, maar deze eeuw stelde men vast dat de toren loskwam van de kerk.
Dank zij een legaat kon men de toren terug grondig funderen en verankeren aan de kerk. Binnen in de kerk valt het houten tongewelf op. Aan de muren hangen 16 rouwborden van de familie van de Harsta State.
Vooraan in de kerk een herenbank die eveneens voor de leden van die familie was. Vóór de herenbank enkele grafzerken die nog in uitzonderlijke staat zijn en een grafkelder voor de familie van de Harsta State. Naast de preekstoel zijn nog enkele fragmenten van romaanse muurschilderingen uit de 12e eeuw te zien. Onze gids vertelde met veel passie over dit Rijksmonument en nam uitgebreid de tijd om ons zoveel mogelijk te informeren. Nadien nam hij ons nog mee langs het kerkhof en vertelde bij enkele graven nog enkele wetenswaardigheden.
De terp van Hegebeintum werd reeds bewoond 600 jaren voor Ch. Hij had een oppervlakte van 9,5 ha en was vroeger hoger dan nu. Door bodemdaling is de hoogte nu iets minder. Vanaf 1800 begon men overal de terp af te graven voor de vruchtbare grond, zo ook in Hegebeintum. Je kan dit nog vaststellen als je van het bezoekerscentrum naar de kerk wandelt.