La CambeHier bevindt zich een Duits kerkhof met slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Een zeer sobere, ingetogen en indrukwekkende begraafplaats. Hier liggen meer dan 21.000 soldaten. Elke soldaat heeft een gedenksteen met zijn naam, geboortedatum en datum van overlijden. De meesten waren nog geen 20 jaar oud. Op dit kerkhof ligt Michael Wittman begraven, een beroemde Duitse tankcommandant. Hij was één van de succesvolste tankcommandanten uit de geschiedenis.

Nadat hij door Adolf Hitler voor zijn daden beloond werd met een militaire onderscheidng vertrekt hij naar Normandië waar de invasie net begonnen is. Hij arriveert op 12 juni aan de frontlinie. Op 13 juni pleegt hij zijn belangrijkste wapenfeit: in zijn eentje valt hij een geallieerd legerkonvooi aan.
Op een kwartier tijd vernietigde hij 27 pantservoertuigen. Niettegenstaande zijn daden door de Duitse propaganda wijd verspreid werden, was hij zelf een stil en verlegen man. Hij stierf op 8 augustus 1944 in een gevecht en werd door Britse soldaten in een anoniem massagraf begraven. Na de oorlog werd hij opgegraven en herbegraven in La Cambe. De gedenkstenen worden afgewisseld met kruisbeelden. In het midden van de begraafplaats staat een heuvel met bovenop een beeldhouwwerk, dit is een massagraf. Via een trap kun je de heuvel opgaan en je hebt dan een overzicht over het kerkhof. Telkens er nog een Duits slachtoffer in Normandië gevonden wordt, wordt die bijgezet in deze heuvel. Momenteel liggen er bijna 300 soldaten in dit massagraf. In het nabijgelegen informatiecentrum zie je een overzicht van alle Duitse oorlogsbegraafplaatsen ter wereld. Dit zijn er heel wat. Vlakbij ligt een vredespark. De begraafplaats in La Cambe heeft veel minder bezoekers dan Colleville-sur-Mer, is veel soberder, heeft minder pracht en praal, maar is zeker niet minder indrukwekkend. Hier liggen tweemaal zoveel slachtoffers, veelal jongeren die geen andere keus hadden dan in het leger te treden. Beide begraafplaatsen doen beseffen wat een waanzin oorlog is.

La Cambe overzicht

La Cambe Gedenkstenen en kruisbelden

 La Cambe Heuvel met massagraf