Montreuil-sur-mer Iets meer in het binnenlandvan de Côte d'Opale ligt het mooie oude stadje Montreuil-sur-Mer. De versterkte stad bestaat uit kleine, pittoreske straatjes met kasseistenen. De remparts en de citadel zijn geclassificeerd als historische monumenten.
Hoewel de stad op 15 minuten rijden van de kust ligt, heet het toch “sur-Mer”. Het lag wel aan een belangrijk handelskanaal, de Canche, die nu onbevaarbaar geworden is door verzanding. De stad bestaat uit twee delen.

De bovenstad (oude stad) is het interessantste deel. De bovenstad is verbouwd tot een citadel door Vauban.
Wij logeerden hier al een paar keer voor een weekend of lang weekend en logeerden dan altijd in het Best Western Hotel Hermitage in het centrum van de oude stad, op de Place Gambetta. Het hotel is gelegen in een oud gebouw, een vroegere hermitage. Een deel van de kapel van de hermitage is geïntegreerd in het hotel. Toen we hiernaar vroegen nam een vriendelijke receptionist ons mee en konden we de oude kapel achter glas te bekijken.
Een deel van het boek “Les Misérables” van Victor Hugo speelt zich in Montreuil af. De stad is niet groot en is gemakkelijk te voet te verkennen.

Montreuil is een vestingstad. De remparts dateren van de 16e en 17e eeuw. Je kunt een wandeling maken op de remparts. De omtrek heeft een lengte van 3 km. Van op de remparts heb je overal mooie uitzichten. Tijdens een wandeling over de remparts kun je ter hoogte van de Rue Carnot, een afslag nemen naar de citadel. Aan deze afslag bevindt zich ook de toeristische dienst en zijn er toiletten.

Montreuil-sur-mer remparts

Montreuil-sur-mer remparts

Montreuil-sur-mer remparts

De citadel, een oud koninklijk kasteel, is een versterkt complex, gelegen in een mooie omgeving. De citadel is te bezoeken, met of zonder gids. De citadel werd al vernoemd in de 9e eeuw. Van het koninklijk kasteel blijft er niets meer over. Het huidige fort met een versterkte poort met twee torens is het werk van de Franse koning Philip II August. In zijn huidige vorm werd het gebouwd in de 13e eeuw.

Montreuil-sur-mer citadel

Montreuil-sur-mer citadel

Montreuil-sur-mer citadel

Montreuil-sur-mer citadel

In het centrum van de stad, op de Place du Général de Gaulle, staat het theater. Het ruiterstandbeeld dat er vóór staat is niet dat van Général de Gaulle, maar dat van Marechal Haig.

De Cavée Saint-Firmin is een sterk hellende straat en is filmdecor geweest bij de eerste verfilming van “Les Misérables” in 1925.

Montreuil-sur-mer Cavée Saint-Firmin

De abdijkerk Saint-Saulve,op de Place Gambetta, maakte deel uit van een benedictijnerabdij uit de 11e eeuw. Van de abdij zelf is er niets meer over na een brand in 1537. De kerk heeft een gebeeldhouwd portaal, maar is aan de binnenkant vrij donker.

Montreuil-sur-mer Saint-Saulve

Rechts naast de kerk staat de Mairie. Wanneer we de straat (rue de Saint-Walloy) verder volgen komen we op het einde van de straat aan de villa Saint-Walloy met een klein parkje.

De Rue du Clape en Bas is één van de schilderachtigste straten van Montreuil-sur-Mer. Het is een kasseiweg met kleine witte huisjes uit de 18e eeuw. Het ontleent zijn naam aan de riolen die het begrensden. De klep (clape) verhinderde dat het water terugliep. Vroeger woonden hier pottenbakkers, nu zijn er ateliers van artiesten en ambachtslui. Er is ook een crêperie en een klein restaurant “le Pot du Clape”, bekend om zijn soep en flamiche. De flamiche is en specialiteit van Picardië. Het is een bladerdeegtaart met prei en room. Het lijkt op een quiche. Wij hebben deze geproefd “le Pot du Clape”.
Wij zijn regelmatig in de omgeving van de Rue du Clape en Bas gaan wandelen omdat het er zo pittoresk is en ook dicht bij de remparts.

Montreuil-sur-mer Rue du Clap-en-Bas

Montreuil-sur-mer Rue du Clap-en-Bas