Etaples-sur-merTijdens de Eerste Wereldoorlog werden in Etaples heel wat Britse militaire hospitalen opgericht. Het had een haven aan de zee in geallieerd gebied en had goede spoorverbindingen met het front in Frankrijk en België. Het werd toen de grootste militaire Britse basis in de wereld. In 1917 telde Etaples een twintigtal hospitalen met een totale capaciteit van 20.000 bedden om zieke en gewonde soldaten te verzorgen. De basis had ook nog een 40-tal infanteriedepots met elk een capaciteit van 1.000 man.

Er waren straten tussen de gebouwen aangelegd. Naast militairen werkten hier ook burgers waaronder 2.500 vrouwen, voornamelijk als verpleegsters.
Deze kwamen niet alleen uit het Britse Gemenebest, maar ook uit de Verenigde Staten. De geneeskunde stond tijdens de Eerste Wereldoorlog nog niet zo ver als nu, er waren dan ook veel doden. Deze werden begraven op een nabij gelegen kerkhof Le Cimtière militaire d'Etaples. Van het ganse militaire complex is buiten de militaire begraafplaats, niets meer overgebleven. 
Etaples ligt aan de baai van de Canche. Het is er aangenaam wandelen langs de kade. Er zijn verschillende kraampjes waar men verse vis verkoopt en enkele restaurants. Vanop de kade zie je vliegtuigen landen en opstijgen van op het vliegveld van Le Touquet. Je kunt een boottocht maken die je langs de baai naar de zee voert.

 

Etaples-sur-mer

Etaples-sur-mer