Stuwdam en getijdencentrale van de Rance (Barrage de la Rance)Tussen Dinard en Saint-Malo werd in de jaren 60 van de vorige eeuw een stuwdam op de Rance gebouwd. De brug op de stuwdam vergemakkelijkt het verkeer tussen de twee steden. Door de stuwdam kan men het getijdenverschil tussen eb en vloed beter beheren. Dankzij de dam is de Rance altijd bevaarbaar voor plezierboten. In de stuwdam is ook een sluis ingewerkt zodat schepen langs beide kanten kunnen varen. De getijdencentrale in de stuwdam is de grootste ter wereld en levert genoeg stroom om een stad van 300.000 inwoners een jaar lang van stroom te voorzien.

Parkeren doe je net over de dam aan de kant van Dinard. Vanop de parking daalt een trap af naar de centrale. Deze centrale kan gratis bezocht worden.
Er is een infocentrum waar je op een interessante manier meer te weten komt over de werking van de centrale en energie in het algemeen. Vanachter een groot raam kijk je in de enorme fabriekshal. De 24 generatoren hebben een turbine die in twee richtingen kan draaien. Ze kunnen dus stroom leveren zowel bij opkomend als afgaand tij.

 

Stuwdam en getijdencentrale van de Rance (Barrage de la Rance)

Stuwdam en getijdencentrale van de Rance (Barrage de la Rance)