RammelsbergDe geschiedenis van Goslar is nauw verbonden met de mijnbouw in Rammelsberg.
Lang geleden bevond zich in Rammelsberg de grootste samenhangende koper-, lood- en zinkertsafzetting ter wereld, aan de rand van de prachtige stadskern van Goslar. Deze in 1988 stilgelegde mijn ligt 2,5 km buiten het centrum van Goslar en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de binnenstad van Goslar.

1000 jaar lang werd hier aan mijnbouw gedaan en dit verschafte Goslar rijkdom. Naast koper, lood en zink werden hier nog andere metalen gedolven in deze mijn.
In de 18e eeuw bezocht Goethe deze mijn en de manier die gebruikt werd om het erts te winnen met vuur vond hij zo geweldig dat hij dat verwerkte in zijn boek Faust.
In 1988 werd de laatste lorrie met erts bovengehaald en werd de mijn gesloten. Deze lorrie werd door de bekende kunstenaar Christo deskundig ingepakt en staat sindsdien in het Bergwerksmuseum. De hele mijn werd in de toestand van 1988 gelaten en is nu te bezichtigen. Er zijn 4 verschillende rondleidingen met een gids. De rondleiding die wij namen begon in de waszaal. Hier verkleedden de mijnwerkers zich, hun klederen en eten brachten ze met touwen tot boven in de zaal zodat ze sneller droogden en de ratten en muizen niet aan hun eten konden.

Rammelsberg

Daarna reden we met een treintje, zoals de echte mijnwerkers, door de nauwe gangen tot diep in de berg. Nadat we gedurende een tiental minuten goed dooreengeschud waren, konden we uitstappen.

Rammelsberg

We volgden demonstraties over hoe men hier aan mijnbouw deed gedurende de verschillende eeuwen. Ook het werken en leven onder de grond met zijn bijzonderheden kwam hier aan bod. Na ongeveer een uurtje reden we met hetzelfde treintje terug naar buiten en zagen we terug daglicht. Andere rondleidingen belichten andere aspecten van deze mijn. De meest spectaculaire is de afdaling in mijngangen waar geen elektriciteit is en elke bezoeker zijn eigen lamp draagt.

Rammelsberg

Rammelsberg

Rammelsberg

Rammelsberg