VitemöllaVolgens velen is deze baai het mooiste kustgebied van Skåne. De baai loopt van het schiereiland Listerlandet in het noorden tot Stenshuvud in het zuiden aan de Oostzee en verkreeg zijn naam door het kleine eiland Hanö in deze baai. Dit eiland is per boot te bereiken vanuit Nogersund. Enkele jaren geleden bezochten we al Hanö, de boottrip daar naar toe zal ons nog lang bijblijven door de woelige zee.

 

Vroeger bezochten we reeds Nogersund, Hällevik en Sölvesborg maar toch gingen we nog eens terug naar deze plaatsen. In Nogersund wandelden we rond de haven en de stelplaats voor mobilhomes, vanaf hier kan je Hanö zien liggen. Ook met het vissersdorp en haventje van Hällevik was het een prettig weerzien, jammer dat het Fiskemuseum weer niet open was. In Sölvesborg gingen we nog eens binnen in de St. Nicolaikyrka, een kerk met een wapenkamer en muurschilderingen. We maakten er ook een wandeling door de stad, met zijn mooie marktplein.
Dit jaar deden we naast Åhus ook Landön, gelegen op een schiereiland ten noorden van Åhus, en Vitemölla aan met zijn kleine haven. Vitemölla is een klein vissersdorpje niet ver van Kivik. Het ganse gebied ten noorden van het dorp is een natuurreservaat. Er zijn geen aangelegde wandelpaden maar toch mag je hier overal wandelen. Er is een breed wit strand. Het vele zand in het reservaat is afkomstig van zand sedimenten uit de laatste ijstijd. De Vikingen hadden hier een grote nederzetting, Maletofta genaamd, bekend uit vele legenden. Volgens de laatste opgravingen zou de handelsplaats Maletofta ouder en langer actief geweest zijn dan Birka. Landön heeft een klein en rustig haventje. De oldtimer brandweerwagen die hier geparkeerd stond was eigenlijk de enige bezienswaardigheid.

Vitemölla

Vitemölla

Landön

Landön

Hällevik

Hällevik

Hällevik

Sölvesborg

Sölvesborg

Sölvesborg