hus 9Åhus is de oudste stad van Skåne, met een idyllische, goed bewaarde middeleeuwse stadskern, met kronkelige straatjes. De geschiedenis van Åhus gaat terug tot in de ijzertijd en Vikingtijd. In 1299 kreeg Åhus stadsprivileges.  In 1677 verloor Åhus terug zijn status als stad. Koning Kristian IV had Kristianstad gebouwd en zowel de ambachtslieden als de gebouwen verplaatst van Åhus naar de nieuwe stad.

Toen in de 19e eeuw de spoorweg kwam, bloeide Åhus terug op. De welvaart was gebaseerd op palingvisserij en tabak. In de 20e eeuw kwam er de drankfabriek Absolut Company bij. Vandaag is Åhus een aantrekkelijke stad met stranden, jachthaven en een middeleeuwse stadskern. Vijf straten leiden naar Åhus torg, dat in de 17e eeuw veel groter was dan nu. In het noordwestelijk deel van het plein staat de Mariakyrka uit de 12e eeuw. Het is het oudste nog in gebruik zijnde gebouw van Åhus.hus 1

Het rode Gamla Rådhuset uit de 14e eeuw ligt naast de Mariakyrka en herbergt eveneens het Åhus museum. Linas Bageri, ook Otto Ols-huset genoemd is een groot geel houten huis tegenover het Gamla Rådhuset op de Åhus torg en was tot een paar jaar geleden een bakkerij en winkel. De stadsmuren bevatten resten uit de 15e eeuw en bevinden zich aan het einde van de Norregatan. Enkel Visby op Gotland heeft beter bewaarde stadsmuren.

hus 2

Bij de haven ligt de Gamla Äspetbro. Dit is een oude zwenkwielbrug die in 1908 werd opgericht. De taks voor het gebruik heen en terug was 5 öre. Voor de brug er was gebeurde het transport naar Äspet met de veerboot.

hus 3
hus 4

Åhus Gästgivaregård uit 1737 is mooi gelegen aan de havenpromenade. Hier genoten welgestelde mensen van de vette paling, de omgeving en het uitzicht langs de haven. The Absolut Company domineert de haven. Het exporteert zijn welbekende producten over de hele wereld en ligt  langs de Hamnpromenaden en de Köpmannagatan. Alleen hier wordt de Absolut wodka gemaakt.  Een succesverhaal dat begon met een arme boerenjongen en door slimme marketing nu één van ’s werelds beroemdste merken is.
hus 5

De hembygdsgården, Anders Håkangården, ligt aan het zuidelijk rondpunt in Åhus (Claus Dennesgatan). De tobaksladen en repslageri behoren ook tot de hembygdsgården.

hus 7
hus 10

Ten noorden van de haven van Åhus stad ligt Täppetstranden met een badbrygga (zwemsteiger).

hus 8