hallamolla 5

Een juweeltje midden in het Verkeåns natuurreservaat. Hallamölla is de grootste en hoogste waterval van Skåne, met een totale valhoogte van ongeveer 23 meter. In vijf verschillende stroomversnellingen valt het water en vormt zo een natuurlijke migratiebarrière voor de zeeforel wanneer die stroomopwaarts wil zwemmen. Wanneer de forel in het najaar migreert, wordt een wanhopige strijd gevoerd tegen de krachten van de natuur.

 De waterval ligt in de rivier Verkeån  in de gemeente Tomelilla,  ongeveer 6 km ten zuiden van Brösarp. Voorbij Hallamölla Gård is er een parkeerplaats 300 meter verder midden in het bos. Er zijn verschillende wandelpaden.
De geschiedenis van de Hallamölla-molen is lang. In 1491 wordt hij voor het eerst vermeld. Het huidige molenhuis is uit de jaren 1850 en opgetrokken in vakwerk met zwart geverfde hout- en baksteencompartimenten. Het stuurhuis met rood dekselpaneel is waarschijnlijk een uitbreiding van 1910-1915.

De molen werd aangedreven door de waterkracht van Verkeån tot aan het einde van de molenwerkzaamheden in de loop van het jaar 1948-49. Het gebouw is echter nog steeds intact. Bij volledige werking wordt een effect van 75 pk ontwikkeld. Je kunt de molen bezichtigen op zondagen in de zomer. Je kunt de molen ook elk jaar in gebruik zien op "Möllornas dag", die wordt georganiseerd door de streekvereniging Albo Härad. Dan is er ook de mogelijkheid om verschillende werktuigen te bekijken. Bij de molen zijn er verschillende picknicktafels, met zicht op de waterval.

hallamolla 2

hallamolla 1

hallamolla 3

hallamolla 4

hallamolla 5

hallamolla 6

hallamolla 7