torekov1Torekov is een schilderachtig oud vissersdorp, waar kapiteinshuizen en vissershuisjes zich mengen met moderne villa’s.Het bestond al in de 14e eeuw en is altijd een vissersdorp geweest. Nu wordt het vooral door toeristen bezocht. In de jachthaven zijn cafés, restaurants en visrokerijen.De plaats ligt op de westpunt van het schiereiland Bjäre en grenst direct aan zee . 

torekov2

Er is onder andere een jachthaven en een klein zeevaartmuseum.  
Het zeevaartmuseum is ondergebracht in een zeilboot. Buiten zijn er ook nog kanonnen te zien.
torekov3

torekov9

In de buurt van de haven ligt de Morgonbryggan. De steiger bestaat al sinds de 19e eeuw en gaat ver in zee. Een beetje verder in zee ligt het rotsachtige eiland Näset.Vanuit Torekov vertrekt de veerboot naar het eiland Hallands Väderö.torekov5

torekov8

Aan het strand staat de Sankta Thoras Sten. De legende van Sankta Thora vertelt het verhaal van de drie Deense koningskinderen Thora, Arild en Gille. Hun boze stiefmoeder stuurde hen op zee en beval de schipper de kinderen te doen verdwijnen. Thora en haar twee broers verdronken op zee. Bij deze steen, die sindsdien de Sankta Thoras Sten heet, is Thora aan land gespoeld.In de vroege middeleeuwen werd in het centrum van het dorp een kapel gebouwd ter ere van Sankta Thora.In 1858 verwoestte een brand grote delen van Torekov en ging ook de kapel verloren.

torekov4

 

 

torekov6