Borgholm SlottBorgholm is de enige stad op het eiland Öland. In de 12e eeuw werd begonnen met de bouw van een burcht in Borgholm. Deze diende ter verdediging tegen vijandige schepen en ter bescherming van handelsposten zoals Kalmar. In de middeleeuwen onderging deze burcht verschillende uitbreidingen. Verschillende koningen hebben hier ruime tijd verbleven. Het was afwisselend eigendom van Zweden en van Denemarken. In de 16e eeuw beval koning Johan III de ombouw van deze burcht tot een renaissancekasteel.

 In de vier hoeken van het vierkante grondplan werden torens gebouwd, en op elke zijde kwamen ook torens. Aan de westkant, die op een rots gebouwd, was werden ruime zalen met grote ramen gemaakt.

Begin 17e eeuw werd het kasteel verwoest, en nogmaals heropgebouwd nu in barokstijl. Toch verloor het kasteel stilaan zijn belang. In 1803 nam een textielfabriek er zijn intrek en in 1806 werd het gehele interieur vernield door een brand en bleef enkel nog een ruïne van versterkte muren over. Het is één van de impossantste ruïnes van Zweden.

Nadat je het domein bent binnen gereden via de veeroosters kom je aan een grote parking. Van hier is al te zien hoe groot dit kasteel moet zijn geweest. De ingang naar het kasteel is via de shop. Hier krijg je een plattegrond van het kasteel mee. Na de ingangspoort kom je in de ruitergang en vervolgens op het binnenplein. Recht tegenover is het Slottsmuseum waar de geschiedenis van het kasteel wordt uitgelegd. Alle zalen zijn genummerd en duidelijk aangegeven. Het belangrijkste is de westelijke vleugel met zijn mooie vloeren en de Maiden Tower met zijn bron van 54 m diep. Vanop de bovenste verdieping heb je een uitzicht over de Kalmarsund an de Alvaret. De oostelijke en zuidelijke vleugels zijn nooit afgewerkt geraakt.
Vandaag is Borgholm Slott een van de belangrijkste trekpleisters van de streek.

Borgholm Slott

Borgholm Slott

Borgholm Slott

Borgholm Slott

Solliden is een kasteel in Italiaanse stijl en werd begin 20e eeuw gebouwd voor koningin Victoria. Nu is het de zomer residentie van de Zweedse koninklijke familie. Vanaf Borgholm Slott is het te voet te bereiken, maar je kunt ook met de auto verder rijden tot aan de volgende parking. Bij afwezigheid van de koninklijke familie is de tuin te bezoeken.

Solliden Slott

Solliden Slott

Solliden Slott

Solliden Slott

Solliden Slott

Solliden Slott