HåverudBekend sluizencomplex langs het Dalslandkanaal en meest bezochte plaats van Dalsland. Deze kleine plaats aan een stroomversnelling tussen twee meren, heeft zich de laatste eeuwen gewijd aan de behandeling van ijzer en de productie van papierpulp. Maar het is niet daarom dat het zo bekend is, maar om zijn rol als knooppunt van wegen. Hier kruisen landwegen, spoorwegen en waterwegen elkaar op een spectaculaire wijze.

Het Dalslandkanaal loopt hier via een stalen goot op granieten pijlers over de stroomversnelling van een riviertje.
Wie het kanaal wil verkennen vanaf het water kan een passagiersboot nemen, die vertrekt vanuit Håverud. Toeristische informatie vindt men in het Dalslandcenter, waar men ook handwerk en koffie verkoopt De grootste bezienswaardigheid is het aquaduct. De diepe, op een ravijn lijkende vallei, de rotsbodem en de stroomversnellingen waren complicaties die het onmogelijk leken te maken om een kanaal te bouwen in Dalsland. Toen ingenieur Nils Ericson de oplossing, een aquaduct, presenteerde waren er velen die het hoofd schudden. Maar in 1868 werd het kanaal ingehuldigd, met een aquaduct in Håverud, dat als een technisch wonder werd beschouwd.

In het kantoorgebouw van de oude papierpulpfabriek bevindt zich nu het Kanaalmuseum, waar nagemaakte interieurs het leven tonen langs het Dalslandkanaal in vroegere tijden. Het museum was jammer genoeg gesloten toen wij er waren. Wij zijn ook altijd overal veel te vroeg! Het is spectaculair om te zien hoe hier landweg, spoorweg en waterweg boven elkaar lopen. We zagen hier ook een passagiersboot door het kanaal en de sluis passeren.

Håverud

Håverud

Håverud

Håverud

Håverud

Håverud

Håverud