In een oude brouwerij uit 1908 aan de Järnvägsgatan vind je een museum over de Scandinavische kerstman en kabouters. Sten Torstensson en Patrik Stridh verzamelen sinds lang deze kabouters. Het beste uit hun collectie is hier tentoongesteld. In verschillende zalen zie je ze hier uitgestald: kleine en grote, houten en vilten, in traditionele kledij of in kersttenue. Duizenden kabouters kan je hier bewonderen. Ook de geschiedenis en het ontstaan van de kabouters komen aan bod.
Volgens het Scandinavisch volksgeloof was de tomte de ziel van de eerste bewoner van de boerderij.
Hij hield van dieren en vooral van paarden. Hij was klein, had de gave om zich onzichtbaar te kunnen maken en vertoefde graag in de buurt van mensen. Een heel mooi boek in dichtvorm en met nostalgische tekeningen hierover is "Tomten" van Viktor Rydberg, met tekeningen van Ingrid Elf.
Omdat de kabouter snel een slecht humeur krijgt moet men hem wel tot vriend houden. Daarom krijgt hij op kerstavond een kom pap. Deze kabouters met hun lange grijze of witte baarden kunnen meer dan 100 jaar oud worden. Vroeger had elke boerderij zijn eigen tomte, vandaar hun verschillend uiterlijk. Oorspronkelijk was hij het ganse jaar actief maar tegenwoordig enkel nog rond de kerstperiode, dan helpt hij de kerstman. Er worden vele taferelen met kabouters uitgebeeld. De meeste objecten zijn eigendom van het museum maar enkele zijn ook te koop. Er is ook een grote verzameling tinnen soldaatjes. Wij bezochten dit museum in de maand juni en de kerstsfeer die hier heerste was heel leuk. We kochten er een typsich Zweedse kerstkandelaar, met enkele kerstkabouters erop en "god jul".