BenstampenDeze molen wilden we absoluut zien maar het heeft veel moeite gekost. Dit is een bijzonder unieke molen omdat hij nog één van de weinig overblijvende molens in Zweden is waar men botten maalde. Hij behoort tot het cultureel erfgoed van Lima. We konden nergens te weten komen waar hij stond. In het bureau voor toerisme in Sälen deed men veel moeite voor ons. Ze hadden er al van gehoord maar wisten er verder niets over te vertellen.

Met veel enthousiasme deed het personeel enkele telefoons en een half uur later kregen we een kaart met de locatie van deze molen mee en tevens het telefoonnummer van iemand die daar in de buurt woonde en ons met veel plezier wou helpen.
Het personeel vroeg tevens om hun later te laten weten hoe het daar geweest was. De molen staat in Lima in een doodlopende zijstraat van weg 66 en toch konden we hem niet vinden (er waren blijkbaar twee zijstraten met dezelfde naam). Nadat we op een erf terecht gekomen waren en moesten omdraaien werden we zeer vriendelijk geholpen door de bewoners. Ze namen zelfs de moeite om ons voor te rijden en ons de juiste straat te tonen.

Toen we eindelijk de molen zagen was dit wel een teleurstelling. Een klein houten gebouw, verscholen onder struikgewas en omgeven door hoog gras. In deze molen, die aangedreven werd door waterkracht, werden dierlijke beenderen vermalen tot beendermeel dat men gebruikte als meststof en diervoeder. Deze molen werd gebouwd door de eigenaar van de hoeve die er vlak naast staat. Ze bleef in werking tot 1940. Gedurende 100 jaar kon men het bonken van het fijnstampen van de beenderen horen in heel de vallei, vandaar de naam “Benstampen”. Vermits dit beendermeel veel opbracht en er een tekort aan botten was, werden in sommige plaatsen op de kerkhoven oude graven leeggemaakt om ook menselijke beenderen te vermalen.
Zoals we beloofd hadden gingen we daarna naar het bureau voor toerisme om hen te zeggen wat we ervan vonden en de foto's te tonen op ons fototoestel. Ze vroegen of we de foto's konden mailen (voor hun toeristische info). Een dag later hebben we dat ook gedaan.
Voor wie de molen wil zien: hij staat in Lima in een zijstraat (Sörbäcken) van weg 66, zo’n 200 m voorbij de kerk van Lima (als je van richting Sälen komt), aan de linker kant van de weg.

Benstampen

Benstampen