Rots SkansIn het dorp Rot ligt Rots Skans, een fort dat in de 17e eeuw gebouwd werd als verdediging tegen de Noren en Denen. Nu is er een heemkundig museum ingericht in dat oud fort. Er staan 20 oude gebouwen opgesteld tussen en tegen de verdedigingswallen, van het fort zelf bleef niets over. De gebouwen dateren uit de late middeleeuwen tot begin 20e eeuw. In de huizen staan er duizenden objecten uit die tijd opgesteld.

Wij waren hier enkele dagen voor midzomer en het cafetaria was nog niet open maar het museum was toegankelijk voor bezoekers.
Volgens een briefje aan de poort mochten we zelf kiezen hoeveel we wilden betalen voor het bezoek. Geld mocht in een zakje aan de poort gestoken worden. Het is een interessant museum met vele informatiepanelen in drie talen. Het geeft een uitstekende indruk over het leven in Dalarna in vroegere eeuwen.
Zo is er een huis van een vatenmaker met inscripties uit 1833. Een koetshuis met een kopie van de Ärnäs-ski, deze ski werd in een veen gevonden en dateert van 2500 jaar voor Christus, naast andere types ski zoals een uit de middeleeuwen. Een grote langwerpige houten schuur op palen uit 1611 was typisch voor deze streek, eigenaardig is dat deze schuur drie verschillende soorten sloten heeft. Naast een waterput en een bel, afkomstig van een papierfabriek om de etenstijd aan te kondigen, staan er nog kleine huisjes waarin de boeren leefden vanaf de lente tot in de herfst, als het vee op de zomerweiden graasde. Ook schuren, waar het vee werd gestald kan je hier zien. Een stal met zijn kleine indelingen en een tiendeschuur uit 1656, die oorspronkelijk in Evertsberg stond, en waarin een tiende van de oogst werd opgeslagen als loon voor de predikant zijn merkwaardig. Het oudste gebouw in Rots Skans is Fiskarbod, een huisje uit 1610 van een visser. In die tijd zat er enorm veel vis in de meren en vis was een belangrijk bestanddeel van de voeding van de bevolking. Er staan ook twee molens, waarvan één de oudste in Zweden is, en een typische open kookhut uit begin 18e eeuw van een zomerboerderij. In deze kookhut werd niet alleen gekookt maar er werden ook goederen in opgeslagen en ’s nachts sliep men hier. Het open vuur hield niet alleen roofdieren weg maar was ook effectief tegen de muggen. Een dergelijke kookhut ziet men nog overal in Dalarna maar nu wordt ze vooral gebruikt als grillhut. Het bezoek aan dit museum vonden wij zeer de moeite. We namen de tijd om de typische bouwwijze van Dalarna te bewonderen en maakten vele foto’s.

Rots Skans

Rots Skans

Rots Skans

Rots Skans

Rots Skans

Rots Skans

Rots Skans