Springkällan360 miljoen jaar geleden sloeg hier een grote meteoriet in. Rotsen, stenen en aarde werden verplaatst en vormden een ringvormige vallei, de Siljan Ring. Het was algemeen bekend dat in een dergelijk gebied aardolie kon gevonden worden. Men vond hier dan ook kleine hoeveelheden petroleum in de 18e eeuw. In het midden van de 19e eeuw ontstond de hoop om grote hoeveelheden te vinden. Drie maatschappijen begonnen hier met technieken die men gebruikte in Noord Amerika naar petroleum te boren. Grote hoeveelheden werden nooit gevonden.

Het boorwerk werd door lokale bewoners gedaan en dit zorgde voor een goede broodwinning. Er wordt verteld dat de werklui regelmatig kerosine in de boorgaten goten om het management de indruk te geven dat men op de goede weg was.
Op de plaats van de Springkällan begon The Dala Company in 1869 met het boren.
Er werden slechts kleine hoeveelheden petroleum bovengehaald maar men stootte wel op een grote waterader. Het boorgat werd gedicht maar sindsdien spuit hier wel een fontein. De uitleg is veel interessanter dan de fontein want hier is eigenlijk niets te zien. We namen meer foto’s van de vlakbij gelegen Draggån rivier dan van de fontein.

 

Springkällan

Springkällan