We hebben er even naar moeten zoeken, maar vonden het dan toch. Sollerö Hembygdsgård is het heemkundig museum van Sollerön. Er staan hier huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Alle huizen zijn van een andere plaats op Sollerön afkomstig en werden op deze plaats terug opgebouwd. Eén gebouw werd op het nippertje gered toen de eigenaars het naar Amerika wilden verschepen. Dit museum verkreeg zijn eerste gebouw in 1932 en er zijn regelmatig gebouwen bijgekomen.
Het was klokslag vijf uur toen wij arriveerden en de uitbaters van het café en de museum shop verlieten net het terrein.
De poort naar het museum bleef open, maar alle gebouwen waren gesloten natuurlijk. De omheining rond de poort bestaat uit gedroogde dennenstammen die afkomstig zijn van de eerste houten brug met het vasteland.
Vlakbij de poort staat een oude smidse. Aan de rechterkant staat het “Prästhärbret”, een gebouw dat oorspronkelijk naast de kerk stond. Het was een houten pakhuis waarin één tiende van de oogst van elke landbouwer werd opgeslagen ten voordele van de kerk. Iets verder staat de hoeve uit de 18e eeuw waar nu het café ingericht is. Door de vensters konden we toch nog iets van het geschilderde interieur zien. Verder staan er nog stallen, schuren, een waterput en opslagplaatsen uit verschillende periodes. In het midden staat een Vikingschip opgesteld. Van hier kan je immers naar de Viking begraafplaats wandelen. Jammer dat we te laat waren om de binnenkant van de gebouwen te zien, want het leek wel de moeite te zijn.