LyrLyr of Lyrön is een eiland voor de kust van Orust, naast Mollösund. Het eiland heeft een oppervlakte van 857 hectare (8,57 km²) en telt ongeveer 160 inwoners het hele jaar door. De autoferry brengt je van Mollösund of Nössund op Orust naar Lyr. Lyr werd al in het stenen tijdperk bewoond. Hier bevinden zich grafheuvels uit de bronstijd. Aan de westkant van het eiland, in het huidige Brevik, lag in de 17e eeuw het vissersdorpje Lyreleje. Het werd later verlaten en vandaag de dag is er niets meer van over.

Tijdens de 19e en 20e eeuw was de landbouw de belangrijkste industrie, met visserij en botenbouw als bijberoepen. Pas in 1952 kwam de eerste autoveerboot naar Lyrön. Er is geen kerk op het eiland. De bevolking moest daarom naar Mollösund of Nösund om naar de kerk te gaan. Lyrön heeft een rotsachtige kust en een groen binnenland.

veerboot naar Lyr

Lyr Er is één hotel/restaurant op Lyr, Bryggvingen. Wij hebben hier koffie gedronken met gebak. Doordat het hotel op een rots ligt heb je een mooi uitzicht op de rotskust. Bij het hotel/restaurant hoort ook een viswinkel. Daar wordt vis en schaal-en schelpdieren verkocht die ze zelf hebben gevangen met hun eigen vissersboot, die 1-3 keer per week op zee vaart. Wij kochten er kreeftjes en garnalen.

Bryggvingen op Lyr

Bryggvingen op Lyr

Bryggvingen uitzicht

Bryggvingen uitzicht