StångehuvudStångehuvud is een natuurreservaat gelegen in de gemeente Lysekil. Hier heeft de Bohusgranietkust met zijn roze granietrotsen, zijn zuidelijkste uitloper op het vasteland, op het schiereiland Stångenäset. Het graniet werd ongeveer 920 miljoen jaren geleden gevormd. De rotsen werden gevormd door het smelten van de ijskap. In de tweede helft van de 19e eeuw werd bijna 50 jaar lang graniet gewonnen in delen van Stångehuvud.

Typisch voor het granieten landschap van Stångehuvud is dat het op sommige plaatsen wordt doorkruist door passages van een ander gesteentetype, het pegmatiet. Pegmatiet is een soort graniet met zeer grote kristallen.

Vlakbij het natuurreservaat bevindt zich de badplaats Pinneviks Badet, met zandstrand.

Pinneviks Badet Hier is ook een parkeerplaats voor de badgasten en de bezoekers van het natuurreservaat. Vermits je hier alleen kon parkeren met de app Easy Park hebben wij onze wagen geparkeerd in het centrum van Lysekil, bij het Kallbadhus. Hier was wél nog een parkeerautomaat. We zijn dan langs het kleine openluchtmuseum Vikarvets (met oude boten en vissershuisjes) naar Stångehuvud gewandeld.
Hier heeft men uitzichten over de scherenkust en de fjord. Het kleine witte huis hoog op de rotsen is heel pittoresk. Hier stond ooit een vuurtoren, maar die werd in 1940 afgebroken. Er zijn diverse wandelroutes (gemarkeerd met witte lijnen) in de omgeving. Sommige paden kunnen wat moeilijker toegankelijk zijn omdat ze steil zijn of oneffen terrein hebben. Op verschillende plekken is de bereikbaarheid makkelijker gemaakt met trappen en balustrades in de bergen.

Stångehuvud

Stångehuvud

Stångehuvud

Stångehuvud

Stångehuvud

Stångehuvud

Stångehuvud

Stångehuvud

Stångehuvud