Göteborg is na Stockholm de tweede grootste stad van Zweden, maar heeft wel de grootste haven. De universiteit van Göteborg is de grootste van heel Scandinavië. De stad is in de 17e eeuw gesticht door koning Gustav II Adolf en daarbij kreeg hij de steun van Nederlanders om de stad te organiseren en te bouwen. Wij parkeerden onze auto in de parking van Nordstan. Nordstan is een enorm winkelcentrum, het grootste overdekte shopping center van heel Scandinavië.
In het midden is het bureau voor toerisme gevestigd. Naast dit winkelcentrum is het Centraal Station gelegen, een gebouw uit het midden van de 19e eeuw, van waaruit meer dan 1 miljoen Zweden hun emigratie naar Amerika begonnen. Vlakbij liggen ook de bus en tram stations. Wij namen onze tijd om hier enkele winkels te bekijken. We kunnen geloven dat dit shopping center elk jaar 30 miljoen bezoekers trekt. Vanuit Nordstan kan je een overdekte loopbrug nemen naar de haven en het operagebouw.
Via de Östra Hamngatan gingen we naar het Gustav Adolfs torg en hier begonnen we onze verkenning van Göteborg. Dit plein heette vroeger Grote Markt en hier werd altijd markt gehouden tot halverwege de 19e eeuw, toen hier een standbeeld van koning Gustav Adolf werd geplaatst en het ganse plein werd verhard met stenen. Hier staan het Rådhuset, het Stadshuset en Börsen.
We wandelden verder langs het Stora Hamnkanaal en kwamen aan de Christinae Kyrke. Deze kerk wordt ook de Duitse kerk genoemd en is vernoemd naar koningin Christina, dochter van koning Gustav II Adolf. De kerk is gebouwd in gele baksteen en heeft een beiaard van 42 klokken. Jammer genoeg ging er juist een eredienst beginnen zodat we maar even binnen hebben kunnen kijken. In deze kerk, die de oudste kerk in Göteborg is, worden al honderden jaren erediensten van de Duitse gemeenschap in Göteborg gehouden.
Voorbij de kerk sloegen we rechts de Tyggårdsgatan in, vlak voor het Stadsmuseum, en via de Postgatan gingen we naar de Kronhusgatan. Hier staat Kronhuset en Kronhusbodarna. Deze plaats is precies een middeleeuwse wijk in de grote stad. Kronhuset is één van de oudste gebouwen in Göteborg, het werd in de 17e eeuw gebouwd in Nederlandse stijl en diende als opslagruimte voor wapens en ander militair materiaal. Het gebouw werd nagenoeg volledig uit hout opgetrokken, uitgezonderd de muren, is 6 verdiepingen hoog en het gelijkvloers heeft binnenin geen pilaren. De muren zijn van rode baksteen en het dak is van koper. Later deed het ook nog dienst als parlementsgebouw. Na de dood van zijn vader werd in 1660 in Kronhuset de toen 4-jarige kroonprins Karl XI uitgeroepen tot koning van Zweden. Kronhusbodarna zijn de kleinere gebouwen naast Kronhuset. Ze dateren van na 1750 toen de oorspronkelijke houten huizen door een brand verwoest werden. Nu zijn hier vooral handwerkwinkels en een cafetaria in gevestigd.
Via de Postgatan en de Östra Hamngatan gingen we terug naar het Gustav Adolfs torg en namen de brug over het Stora Hamnkanaal en volgden de Östra Hamngatan tot aan Kungsportplatsen. Hier begonnen we aan een boottocht met een paddan. Dit is een boottocht door de oude grachten uit de 16e eeuw en de haven. Tijdens de tocht, die ongeveer 50 minuten duurt ga je onder 20 bruggen, sommigen zijn zo laag dat je op de bodem van de paddan moet gaan zitten om eronder te kunnen varen! Je vaart eerst langs een park tot aan Slussgatan en dan via het Stora Hamnkanaal richting haven. Wij passeerden dus weer het Gustav Adolfs torg, de Christinae Kyrke en het stadsmuseum. De rondvaart in de haven is zeer omvangrijk, je ziet de opera vanop het water en ook de grote veerboten uit Fredrikshavn in Denemarken. Hier in de haven is het water ruwer dan in de grachten dus best niet vooraan in de paddan zitten. Via een andere gracht verlieten we de haven en kwamen voorbij de Feskekôrka (Göteborgs dialect voor viskerk), een overdekte vismarkt die het uitzicht heeft van een kerk.Nadat we nog voorbij enkele haventjes kwamen met plezierboten bereikten we terug de aanlegplaats.
Na de boottocht wandelden we langs het Kungsparken, de Pusterviksgatan en de Brogatan naar de Feskekôrka. Wij namen hier ons middagmaal in het visrestaurant dat op de eerste verdieping van de markt gelegen is.
Via de Rosenlundsgatan wandelden we terug richting Kungsportplatsen.
Aan Kungstorget bezochten we nog de Saluhallen, een grote overdekte marktplaats waar fruit, groenten, kruiden en andere delicatessen uit de ganse wereld verkocht worden. Een bezoek is zeker de moeite waard.
De tweede maal dat we in Göteborg waren parkeerden we weer in de parking van Nordstan maar verlieten de parking langs de overdekte loopbrug naar de haven. Je komt dan direct aan de wijk Lilla Bommen met zijn gasthaven. Het meest in het oog springend is het grote kantoorgebouw met 23 verdiepingen dat door de inwoners van Göteborg de Lipstick genoemd wordt of ook nog het Legogebouw. In dit gebouw kan je de lift nemen naar de bovenste verdieping waar een café gevestigd is, de Götheborgs Utkiken. Op de Lilla Bommens torg ligt een mooi schip, de Barken Viking. Deze 4-master van meer dan 100 jaar oud werd gebouwd in Denemarken en diende daar als opleidingsschip voor zeilers. Nu wordt dit schip gebruikt als hotel en restaurant. Café Bommen ligt eveneens aan Lilla Bommens torg. Hier dronken we koffie en hadden we een mooi uitzicht over de haven.
Aan de andere kant van de haven ligt het operagebouw. Dit gebouw werd ingehuldigd in 1994 en de architect vond zijn inspiratie in schepen, bruggen, havenkranen en zeilen. Voorbij de opera komen we aan de Packhusplatsen. Hier ligt het museum Maritiman dat met zijn 20 schepen wellicht het grootste drijvende museum ter wereld is. Je stapt van het ene schip op het andere, één schip is ingericht als café en winkel. De meeste schepen dateren uit het begin van de 20e eeuw. Je ziet hier militaire schepen, cargoboten, havenboten, patrouilleboten, een vuurtoren en ook een duikboot. Je moet betalen om het museum te kunnen bezoeken maar enkele boten zijn ook vrij toegankelijk.
Nu wandelden we een heel eindje langs de haven en enkele drukke straten om uiteindelijk via de Linégatan aan de Haga Nygata uit te komen. Dit is een gezellig autovrij straatje met veel winkels en cafés. Langs de Sprängkullsgatan gingen we tenslotte naar de Kyrkogatan. Hier bezochten we de Domkerk of de Gustavi domkyrka. Dit is de hoofdkerk van het bisdom Göteborg en wordt ook de Zweedse kerk genoemd om het onderscheid met de Duitse kerk te maken.