FjällbackaEen schilderachtig dorpje in de gemeente Tanum, met slechts enkele honderden inwoners. Vroeger waren hier de visserij en de scheepvaart van belang, maar nu zorgt vooral het toerisme voor welvaart. De actrice Ingrid Bergman bracht hier vele zomers door, ze woonde op een eiland in de archipel rond Fjällbacka toen ze in Zweden woonde. Toen ze in 1982 stierf werd haar as verstrooid in de zee rond Fjällbacka en werd een standbeeld voor haar opgericht op de Ingrid Bergman Torg.

Camilla Läckberg, de bekende thrillerschrijfster is hier geboren en opgegroeid en laat hier veel verhalen afspelen. Je kan een wandeling maken die de locaties volgt die zij beschrijft.
Als je in Bohuslän bent moet je Fjällbacka gezien hebben, alles wat typisch is voor Bohuslän vind je hier: een mooie haven met boten, uitzicht over de scherenkust vanop een rots, rood geschilderde boothuizen, mooie straatjes met rode en gele huisjes en een schilderachtige omgeving.

Fjällbacka

Fjällbacka

Fjällbacka

fjllbacka15

 Het oorspronkelijke vissersdorpje ligt onderaan een rots, de recentere huizen liggen tegen de helling en op de rots (de Vetteberget).

Fjällbacka

Fjällbacka

Fjällbacka

Deze rots wordt in 2 gespleten door de Kungsklyftan of koningskloof. Er loopt een wandeling door deze kloof. Halverwege de wandeling hangen enkele rotsblokken vastgeklemd tussen de wanden van de kloof en je moet eronder wandelen. Deze wandeling begint aan de haven met enkele trappen. Een infobord waarschuwt dat het geen gemakkelijke wandeling is. Toen wij hier waren was de doorgang afgezet wegens een instorting van een deel van de kloof. Wij zijn langs de weg een eindje verder gegaan tot we een pijl naar de Kungsklyftan zagen. Vanaf hier betreed je de kloof langs de andere zijde en kan je eveneens een trap naar boven nemen. Het zijn veel treden naar de top van de Vetteberget, maar het uitzicht is de moeite waard.

Fjällbacka

Fjällbacka

Fjällbacka

Fjällbacka

Fjällbacka

Fjällbacka