FredrikstadDeze gezellige stad heeft diepe historische wortels. De oude binnenstadstad is de best bewaarde vestingstad van Noord-Europa en de eerste renaissancestad van Noorwegen. De oude binnenstad (gamlebyen) van Fredrikstad is één van de populairste attracties van Noorwegen en absoluut een bezoek waard. De stad werd gesticht door koning Frederik II in 1567 en werd gebouwd volgens het zogenaamde "oud-nationale vestingstelsel", met lage aarden wallen en een brede met water gevulde gracht.

 

De oude stad ligt in een bastionfort aan de monding van de Glomma, de langste rivier van Noorwegen.
De reden voor deze zware vestingwerken is dat Fredrikstad een Deens-Noors bolwerk was tegen de Zweden in het oosten. De stad werd nooit ingenomen tijdens een belegering. Er wonen ongeveer 350 mensen in de met kasseien geplaveide straatjes in de oude binnenstad.
Binnen de stadswallen bevinden zich een aantal militaire gebouwen, zoals het Provianthus, de Artillerikaserne en de Commandantgaarden (het huis van de commandant). Fredrikstad is één van de best bewaarde bastionforten in Noord-Europa.
Je kunt langs het pad rond de gracht wandelen en de oude binnenstad bezoeken.fredrikstad002

fredrikstad003


De oude gebouwen hebben kleine winkels waar men kunst, handwerk en dergelijke kan kopen. ’s Zaterdags is er rommelmarkt op de marktplaats. In veel oude huizen is ook een restaurant of tearoom gevestigd.
Wij aten ’s middags in restaurant Tamburen en dronken in de namiddag koffie in Mormors Café. Restaurant Tamburen was vroeger een oude pastorie. Het is een houten huis dat op een granieten muur gebouwd werd na de stadsbrand in 1830. Het gezellige Mormors Café is eveneens een oud houten gebouw in de oude binnenstad. Er is een grote keuze aan koekjes en gebak, wij hebben er de worteltaart geprobeerd. Men kan er ook lunchen.

fredrikstad005
Bij een wandeling door de kasseisteegjes zijn vooral het 300 jaar oude Provianthus, het Artilleriehof  en de Torvkaserne te bewonderen. Op de marktplaats staat het standbeeld van koning Fredrik II. Hier bevindt zich het oude Rådhus, de Donkejongaarden en de Torvkaserne of Infanterikaserne.
De Torvkaserne of Infanterikaserne werd gebouwd in de 17e eeuw. Het is een gebouw met 2 verdiepingen in bakstenen, afkomstig uit de militaire steenbakkerij in Nabbetorp, en het is gebouwd op een gewelfde kelder. Het is stijlhistorisch belangrijk als de vertegenwoordiger van het zogenaamde “gewelddadige classicisme”. Het behield zijn functie tot 2002, toen Fredrikstad als garnizoensstad werd gesloten. Nu zijn er kantoren en kleine bedrijven in gevestigd.

marktplaats

Det gamle rådhus werd gebouwd na een stadsbrand in 1764 en voltooid in 1784. Het fungeerde als stadhuis tot 1864, toen het nieuwe stadhuis werd voltooid.
Het heeft twee verdiepingen, de buitenmuren op de eerste verdieping zijn van graniet en de andere in gerenoveerde baksteen. Het oorspronkelijke gebouw uit 1784 had via een trap vanaf het plein toegang tot de tweede verdieping. Deze werd niet herbouwd na de brand in 1830. Op de begane grond zijn er nog twee arrestatieruimten.

Rådhus

De Donkejongaarden is het oudste houten gebouw van de oude binnenstad. Hier werd van 1860 tot 1887 brandewijn gestookt en verkocht.Donkejongaarden

Het Provianthus werd gebouwd van 1674 tot 1694. Het maakt deel uit van de vestingmuur. Het heeft muren van 4 m dik, 4 grote bakovens en een tonnengewelf. In het gebouw werden voorraden opgeslagen voor buskruit en andere benodigdheden voor de strijdkrachten. De grote bakovens konden de soldaten van brood voorzien. Nu is hier onder andere een feestzaal en een tearoom.

fredrikstad011

Het Artillerihof of Artillerikaserne ligt in een idyllische omgeving in de oude stad, met uitzicht op de rivier. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een veldartillerie in 1733 en moest dienen als magazijn of washuis voor de veldartillerie. Het gebouw was oorspronkelijk een grijs gebouw van één verdieping, maar werd uitgebreid met een nieuwe verdieping in baksteen. Het was kazerne tot de sluiting van Fredrikstad als garnizoensstad in 2002.

Artillerikaserne

Artillerikaserne

Artillerikaserne

fredrikstad014De Commandantgaarden werd in 1768 gebouwd als een privéwoning, maar in 1796 door het leger gekocht voor gebruik als residentie voor de commandant van het fort. De laatste commandant woonde hier tot 2002.

Commandantgaarden

De oude stad (gamlebyen) van Fredrikstad is zeer schilderachtig en heeft een rijke geschiedenis. De oude huizen zijn bijna allemaal nog bewoond en goed onderhouden.

fredrikstad004

fredrikstad006

fredrikstad007

Ook enkele forten buiten de stad, die ook tot de vesting Fredrikstad horen, zoals Kongsten en Isegran (fort met renaissancetuin) zijn een bezoek waard.
De mooie Hvaler archipel ten zuiden van Fredrikstad is een adembenemend mooi landschap en zeer geschikt voor een daguitstap.