Oscarsborg festningDeze vesting ligt op twee kleine eilandjes in de Oslofjord, Nordre Kaholmen en Søndre Kaholmen. Deze eilandjes liggen dan nog net in het midden, op het smalste gedeelte van de fjord. De fjord is hier maar 1,5 km breed. Al in de 17e eeuw werd hier een vesting gebouwd. Op het einde van de 19e eeuw werd de vesting gevoelig uitgebreid zodat ze begin 20e eeuw de grootste Noorse verdedigingsvesting en het modernste fort van Europa was.

Sinds 2002 heeft Oscarsborg geen militaire betekenis meer, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Oscarsborg een grote rol. Op 9 april 1940 voer een splinternieuw Duits oorlogsschip, de Blücher, onverwacht de Oslofjord binnen om Oslo aan te vallen. Het schip werd echter tot zinken gebracht door schoten afgevuurd door kanonnen vanop Oscarsborg. Deze kanonnen waren van Duitse makelij en droegen ironisch genoeg Joodse namen.
Niet alleen het schip zonk maar ook 900 Duitse soldaten verdronken in de fjord. Dit grote verlies voor de Duitsers maakte het voor de Noorse Koninklijke familie en de regerings- en parlementsleden mogelijk Oslo te ontvluchten en later vanuit het buitenland het verzet te organiseren. Het Duitse schip ligt nog altijd op de bodem van de Oslofjord. Eén anker werd bovengehaald en kreeg een plaats in een park in Drøbak naast een standbeeld van de bevelvoerder op Oscarsborg. De vesting onderging een grondige renovatie in 2009 en is één van de belangrijkste culturele erfgoederen van Noorwegen. De twee eilanden zijn autovrij en enkel bereikbaar per boot.
Wij namen de boot naar Oscarsborg in Husvik. Biljetten moet je vooraf kopen aan de biljettenautomaat. Parkeren deden we op een groot parkeerterrein op enkele honderden meters van de aanlegsteiger. Wij waren niet de enige passagiers, ook enkele tientallen militairen maakten de overtocht. De overtocht duurt maar 10 minuten. Je komt aan op Søndre Kaholmen vlakbij het kustfort. Via ruime en mooie wandelwegen wandelden we voorbij het hoofdfort met zijn batterijen die naar alle richtingen gericht zijn. In dit fort is er een museum waar ruim aandacht geschonken wordt aan de gebeurtenissen van 9 april 1940. Op het binnenplein was een militaire kapel aan het oefenen voor de taptoe die die avond zou plaatsvinden.

Oscarsborg festning

We liepen verder en kwamen aan het paradeplein dat voor de oude barakken ligt. Hier ligt ook een mooi bruggetje naar Nordre Kaholmen. Op dit eiland staat op een heuvel de residentie van de commandant van het fort.

Oscarsborg festning

Oscarsborg festning

Aan de jachthaven aten we op het terras van een restaurant een middagmaal. Een mooi uitzicht kregen we er gratis bij. Verder is hier ook een torpedobatterij ingericht in een onderaardse bunker, maar die is enkel te bezoeken met een gids. De toegangsdeur stond echter open zodat we toch een blik naar binnen kon werpen.
Wij brachten bijna een ganse dag door op Oscarsborg. Het is een mooi en rustig eiland met veel groen en voor de Noren een nationaal symbool.

Oscarsborg festning

Oscarsborg festning

 

 

 

Oscarsborg festning

Oscarsborg festning