De rotstekeningen van HornnesOm deze rotstekeningen te zien moet je parkeren in een kleine straat evenwijdig aan de 110 gelegen. Na een wandeling van 1.5 km, eerst langs een akker en later door een bos kom je aan de rots met de prehistorische tekeningen. Je komt nog voorbij een ruïne van een hoeve uit de 19e eeuw. Ook aan deze hoeve liggen er rotstekeningen maar deze zijn bedekt met mos en zijn niet aangegeven. De prehistorische tekeningen staan allemaal op een grote langwerpige rots.

In 1975 deed men opgravingen aan de voet van deze rots en men ontdekte naast een kleine holte ook vele potscherven en gebakken klei. Waarschijnlijk werd hier een drankje gemaakt en in de holte geplaatst voor een of andere rite. De gebakken klei werd wellicht gebruikt om de tekeningen te kleuren.
Wat opvalt aan de tekeningen is dat er veel schepen opstaan en dat ze allen dezelfde richting opvaren. Het schip was voor mensen uit het Bronzen Tijdperk belangrijk omdat ze zich zo konden verplaatsen en overleven. Maar het schip staat hier ook als metafoor voor het leven, voor de overgang van het leven naar de dood. De 22 schepen varen allemaal richting het oosten, de windrichting waar de zon opkomt, voor een ontmoeting met de zonnegod.

 

De rotstekeningen van Hornnes

De rotstekeningen van Hornnes

De rotstekeningen van Hornnes