fredrikstenEen vesting in Halden uit de 17e eeuw, prachtig aan de Iddefjord gelegen. Het fort werd genoemd naar Fredrik III, koning van Denemarken en Noorwegen. Ook de stad Halden werd naar hem Fredrikshald genoemd en droeg deze naam tot in 1928. In 1658 kwam Bohuslän en zijn Bohus fort terug in Zweedse handen door het vredesverdrag van Roskilde. Noorwegen had geen fort meer in deze regio en ze begonnen met de bouw van Fredriksten in 1661 nadat de Zweden enkele malen geprobeerd hadden Halden te veroveren.

Nadien vielen de Zweden nog drie maal Frederiksten aan. Hierbij sneuvelde in 1718 de Zweedse koning Karl XII. Ook in de 18e eeuw werd Fredriksten nog aangevallen maar deze vesting werd nooit ingenomen.
Fredriksten is niet alleen de grootste Noorse vesting, het is tevens de belangrijkste. Hier komen honderdduizenden toeristen elk jaar dit volgens sommigen het prachtigste fort in Europa bezoeken. Zijn ligging boven Halden biedt een mooi uitzicht over de stad en de Iddefjord.Fredriksten10

Wij parkeerden op de grote parking juist voorbij het vooruitgeschoven fort Gyldenløve en vlakbij het Tøyhuset, nu ingericht als restaurant. Een opening in de stenen ommuring leidde ons voorbij de Place d’Armes tot aan de ingang. Er is hier een infosenter waar tevens souvenirs kunnen gekocht worden. Wij kochten hier enkele cadeaus voor het thuisfront en ook Noorse wintersokken. Een overzichtskaart van de vesting kan je hier verkrijgen en die zal je nodig hebben want de vesting telt een 40 tal gebouwen, enkele musea, kilometers vestingmuren, straatjes en trappen, en dit allemaal op verschillende hoogtes. Het centrum van de vesting was de citadel en de eerste muren hierrond werden enveloppen genoemd. In deze muren werden opstellingen voor kanonnen ingericht. Aan alle gebouwen hangen infoborden in twee talen (Zweeds en Engels). Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Klokketårnet of klokkentoren maar je moet er wel veel trappen voor doen. Deze toren had geen religieuze functie maar moest het fort alarmeren bij een vijandelijke aanval of brand. Wij wandelden hier uren rond en aten ons middagmaal in Den Gamle Kommandant, een leuk restaurant met mooi interieur in het midden van de vesting gelegen. Van hieruit gingen we te voet naar Halden via een kronkelende kasseiweg.

Fredriksten

Fredriksten

Fredriksten