Sneek is één van de elfstedenstadjes van Friesland. Een Elfstedentocht over het ijs is een zeldzaamheid geworden. Deze schaatstocht van bijna 200 kilometer over natuurijs is voor het laatst in 1997 gereden. Praktisch als de Friezen zijn, maken ze dan gewoon een nieuwe Elfstedentocht. Niet verbonden door ijs, maar door het sprankelende water van fonteinen. Die fonteinen zijn gemaakt door elf internationale topkunstenaars uit elf verschillende landen. Zo heeft elke elfstedenstad zijn eigen fontein.
In Sneek is dit de fontein van Fortuna, die werd gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Stephan Balkenhol. De fontein stelt een man voor, die op een gouden bal staat en de hoorn des overvloeds vasthoudt. Hij draait voortdurend rond zijn as. De fontein staat net achter de Waterpoort.
De beroemde en fotogenieke Waterpoort bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen De Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum. Boven de brug is er een poortwachterswoning. Sneek had nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten, die alle zijn gesloopt. Enkel de Waterpoort bleef over en is tegenwoordig het symbool van Sneek. De Waterpoort is waarschijnlijk rond 1492 gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten.
Rechts van de Waterpoort en de fontein volgen we het Grootzand. Dit is een gezellige straat met veel winkels en restaurantjes en in het midden een gracht.
Wanneer we op het einde naar rechts gaan komen we eerst aan de Suupmarkt en dan aan het Kleinzand. Hier bevindt zich het Fries Scheepvaartmuseum (Kleinzand 16). Dit is een museum over de Friese scheepvaart van de 17e tot de 20e eeuw. Het bevat ruim 22.000 voorwerpen en nog veel meer foto’s.
Eveneens aan het Kleinzand (32) bevindt zich de Distilleerderij Weduwe Joustra. In deze distilleerderij wordt sinds 1864 Beerenburg (een kruidenbitter) gemaakt volgens het originele recept. De distilleerderij zit in één van de oudste panden (anno 1484) van Sneek. We wilden deze distilleerderij graag bezoeken, maar ze was jammer genoeg gesloten.
Gaan we op het einde van het Grootzand naar links dan komen we aan de Martinikerk. De Martinikerk (Oud Kerkhof) is oorspronkelijk in de 11e eeuw uit turfsteen opgetrokken. Omstreeks 1300 werd het toenmalige bouwwerk vergroot en voorzien van een imposant westwerk bestaande uit drie torens. Binnen de muren van de kerk rust volgens de overlevering het gebeente van de op 28 oktober 1520 gestorven Grutte Pier (een Friese vrijheidsstrijder).
Rechts van de Martinikerk staat het Stadhuis (Marktstraat 1 1). Het is gebouwd in 1478, maar werd meerdere keren vernieuwd en uitgebreid. Nu is het een 18e -eeuws monument in Rococostijl. Echter wel met behoud van het barokke bordes uit 1745. Naast de vele prachtige aspecten van het stadhuis is ook de helm van Grutte Pier, die in 1520 in Sneek overleed, hier te vinden.
De Sint-Martinuskerk (Singel 62) is de rooms katholieke neogotische kruiskerk in Sneek en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours. Het bouwwerk uit 1872 werd ontworpen door de architect Pierre (P.J.H.) Cuypers, bekend van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. De kerk is echter onvoltooid gebleven en heeft geen toren.
In de drabbelkoekenbakkerij (1e Oosterkade 22) wordt deze typisch Friese specialiteit gemaakt. Het zijn ronde, knapperige, brosse koeken die op een speciale manier worden gebakken. Ze worden gemaakt door sliertjes vloeibaar deeg over pannetjes met hete roomboter te drabbelen. Op die manier wordt er een soort nestje gevormd. Dit nestje wordt dan uit de boter gehaald en in een kom gelegd om af te koelen en bros te worden. In deze drabbelkoekenbakkerij kan men zien hoe ze gemaakt worden. Ze worden in ronde blikken verkocht. Wij kochten natuurlijk ook zo’n blik voor thuis.
Het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) is een meer gelegen tussen de stad Sneek en de dorpen Terhorne (Terherne) en Goingarijp. Het Sneekermeer is vooral bekend vanwege zijn grote populariteit bij watersporters. Het is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van ontginning van veen. Door het Sneekermeer loopt een zandrug die bekend staat als de Gravinneweg.
Wij logeerden net buiten Sneek in de vakantieboerderij “Broeresloot”, een gerenoveerde, voormalige boerderij met 12 studio’s en een eigen haventje. De boerderij staat vlak bij een oud, schilderachtig brugje.