Harlingen is één van de steden van de Friese Elfstedentocht en bezit de belangrijkste haven van Friesland. Vanuit Harlingen kan je de boot nemen naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Deze stad telt 650 monumenten waarvan de Noorderhaven de belangrijkste is. Deze haven werd in de 16e eeuw gegraven en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. Sommige pakhuizen dragen nog steeds de naam van toenmalige handelsbestemmingen.
In die 16e eeuw was de stad een toevluchtsoord voor wederdopers vooral uit Vlaanderen en Duitsland. Veel van die Vlamingen werkten in de lakenindustrie, het Harlinger bont.
Omdat ze de wol met de voeten in een kuip moesten reinigen werden ze ‘Tobbedansers’ genoemd. Dit werd daarna de bijnaam van alle Harlingers. We parkeerden onze auto aan het Havenplein en begonnen onze wandeling door de stad via de Grote Bredeplaats. In deze straat staat het oudste pakhuis van Harlingen, de Blauwe Hand. Een pakhuis met drie verdiepingen uit 1647 met een trapgevel. In de Voorstraat kwamen we voorbij het geboortehuis van Simon Vestdijk.
Via de Sint-Jacobsstraat kwamen we aan de Noorderhaven. Hier staat het mooie stadhuis uit de 18e eeuw met in de top van de gevel een verguld beeld van Sint-Michael, de beschermheilige van Harlingen. Dit beeld is afkomstig van de in de 19e eeuw afgebroken Westerkerk.
Aan de Noorderhaven staan de pakhuizen Brittania en Java. De naam verwijst naar de herkomst van de goederen die hier opgeslagen werden. Ook de pakhuizen Sumatra en Polen-Rusland vind je aan de Noorderhaven.
Van hieruit gingen we naar de Waddenpromenade waar we een standbeeld van een Tobbedanser zagen.
Na een etenspauze namen we uitgebreid de tijd om de buurt rond de Zoutsloot te verkennen. Er zijn enkele bruggen in deze straat waaronder de Bargebuurtsbrug die verwijst naar de verdwenen Bargebuurt. De zoutindustrie was gedurende eeuwen belangrijk voor Harlingen. Zout uit Zuid-Europa en England werd in zeewater opgekookt zodat zuiver zout overbleef. Dit zout werd gebruikt voor het bewaren van vis, vlees en groenten. Ook voor het verven van de lakens werd het zout gebruikt. Hier rond de Zoutsloot waren de meeste zoutketens gevestigd. In het begin van de 20e eeuw was de buurt erg verwaarloosd en begon men met de restauratie. Harlingen is een prachtige stad met mooie huizen en is zeker een bezoek waard.