Le TréportHavenstad aan de monding van de Bresle. Parkeren kun je aan de haven, er zijn parkings maar deze zijn wel te betalen. De stad ligt aan de voet van steile krijtrotsen. Deze albasten kust strekt zich uit van Ault tot aan Le Havre. Het strand met keien en zand is een belangrijke troef voor het toerisme. Prachtig is de hoge rotskust van meer dan 100 m, die boven de stad uitsteekt. Le Tréport is verdeeld in een benedenstad en een bovenstad.

Le Tréport ligt in Normandië en niet in de baai van de Somme, maar wegens zijn ligging naast Mers-les-Bains wordt het hier beschreven. In het centrum van de benedenstad ligt de vissershaven en een haven voor plezierboten. Bij laag tij liggen deze plezierboten op de bodem van de haven en kunnen enkel bij hoog tij de haven verlaten. Op de kaaimuren bevinden zich winkeltjes en kraampjes. Een bezoek aan de gemeentelijke vishal (poissonnerie) moet je zeker gedaan hebben. Waar de haven toegang geeft tot de zee is er een lange pier, je kunt hier wandelen tot aan een vuurtoren. Van hieruit heb je een mooi zicht op de krijtrotsen en de stad maar eveneens op Mers-les-Bains. De krijtrotsen worden 's avonds verlicht, van juni tot september elke avond, van oktober tot mei enkel in het weekend. De benedenstad heeft vele kleine straatjes waar het rustig wandelen is.trport7

vismijn


Om naar de bovenstad te gaan heb je twee mogelijkheden : via trappen of via een kabelbaan. De kabelbaan (funiculaire) is gebouwd in het begin van de 20e eeuw om de benedenstad met de bovenstad te verbinden. De cabines waar 10 personen in kunnen, brengen je in minder dan 5 minuten van het strand naar de top van de krijtrots. Deze funiculaire is gratis. De bovenstad is gebouwd rond de Eglise St-Jacques, de huidige staat dateert van de 16e eeuw. In het portaal zie je sint-jakobsschelpen. Op de krijtrotsen kun je een lange wandeling volgen langs de kust. Opgelet: je moet hier en daar van de rand blijven omdat er instortingsgevaar is. Op deze wandeling kom je nog bunkers tegen uit de Tweede Wereldoorlog.
Enkele andere bezienswaardigheden zijn: de pastorij (le Presbytère) met een renaissance gevel met links bovenaan een ‘manneken’ zoals in Brussel, de kruisweg (le Chemin de croix), een abdij (l’abbaye St-Michel), schuilkelders tegen luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een kruis (Croix de grès), opgericht na een pestepidemie.
In Le Tréport zijn er veel mogelijkheden om op restaurant te gaan : fruits de mer, sint-jakobsschelpen en andere visgerechten genoeg.

 

Le Tréport

Le Tréport

Le Tréport

Zicht op Mers-les-Bains