Le CrotoyEen charmant plaatsje aan de monding van de Somme rechttegenover Saint-Valery-sur-Somme. In de 17e eeuw was het één van de belangrijkste havens aan de zee. Er woonden toen vooral vissers, die de zee opgingen in “seutréliers” omdat ze vooral op garnaal (seutrèle), tong en tarbot visten. Le Crotoy heeft een groot wit strand bij laagwater. In de haven liggen nu vooral plezierboten. Parkeren is overal te betalen maar er is parkeerplaats genoeg. Hier komt ook de stoomtrein toe, die wagons uit de Belle Epoque tijd trekt.

Deze trein rijdt tussen Le Crotoy, Noyelles-sur-Mer, Saint Valery-sur-Somme en Cayeux-sur-Mer. Vanuit Le Crotoy kan je ook over de baai van de Somme wandelen onder begeleiding van een gids. 
De église Saint-Pierre is een middeleeuwse kerk met 2 beuken en opgedragen aan de vissers. Dit is te zien aan de vele visnetten die er hangen.

 trein1

Le Crotoy

Le Crotoy

 

In de 15e eeuw werd in Le Crotoy Jeanne d’Arc gevangen gehouden door de Engelsen. In de 19e eeuw woonde Jules Verne hier in een huis tegenover een scheepswerf, hij schreef hier “Twintigduizend mijlen onder de zee”.
Op Digue Jules Noiret hebben wij gegeten bij “Les Trois Jeans”. Van hieruit is goed te zien dat het water zeer snel opkomt bij hoogwater.

Le Crotoy

Le Crotoy

Le Crotoy

Le Crotoy