Saint-Briac-sur-MerSaint-Briac-sur-Mer ligt aan de Côte d’Emeraude en heeft een tiental stranden. Het dorp werd gesticht in de 6e eeuw door Saint-Briac en enkele Bretoenen die weggejaagd waren uit England. Dit dorp van zeelieden is gelegen aan een baai die gevormd wordt de monding van de rivier Le Frémur en de zee. Deze baai is zo mooi dat men Saint-Briac-sur-Mer de parel van de Côte d’Emeraude noemt. We reden het dorp binnen via de D603 en namen dan de Balcon d’Emeraude, een straat evenwijdig aan het strand. Er zijn hier verschillende picknickplaatsen en banken met uitzicht op de baai. Op het einde van deze straat ligt in een kleine zijstraat het charmante bureau voor toerisme.

Na de nodige informatie gehaald te hebben gingen we te voet terug naar Balcon d’Emeraude en aten onze picknick met zicht op het strand. Het was eb en de ganse baai lag vol met bootjes op het droge.
Tegenover ons stond het kasteel Nessay, gebouwd in de 19e eeuw op een klein schiereiland. Uit deze tijd stammen ook enkele oude villa’s. Begin 20e eeuw was Saint-Briac-sur-Mer de woonplaats van Groothertog Kyril, zijn vrouw en hun drie kinderen. Ze hadden Rusland moeten ontvluchten na de Russische Revolutie. Ze woonden in villa Ker Argonid in de Chemin du Grand Duc en integreerden zich goed. Hun kinderen gingen hier naar school. De wandeling door de oude dorpskern, die uitgestippeld stond op het dorpsplan, deden we niet. We reden verder naar de Pointe de la Garde-Guérin.

Saint-Briac-sur-Mer

Saint-Briac-sur-Mer

Saint-Briac-sur-Mer