Fort La LatteFort La Latte is één van de mooiste Bretoense kastelen. Je kunt Fort La Latte te voet bereiken vanaf Cap Fréhel, een wandeling van anderhalf uur langs de kust, maar wij reden met de auto hier naartoe. Vanaf de parking is het dan nog 800 m stappen naar het fort. Je komt dan voorbij een kleine menhir indicateur, le doigt de Gargantua. Gargantua is een reus uit een roman van François Rabelais. De menhir toont de weg naar het fort. Fort La Latte is een mooi kasteel uit de 14e eeuw, dat op een unieke plaats gelegen is. Het uit roze zandsteen opgetrokken kasteel wordt langs drie zijden door de smaragdgroene zee omringd en ligt op een strategische plaats om de baai te bewaken.

Het diende een tijdje als verdedigingsfort, vandaar dat je twee ophaalbruggen voorbij moet vooraleer je op de binnenplaats van het kasteel komt.
Een kerker en een oven om kanonkogels te maken getuigen nog altijd  van de tijd dat het fort werd gebruikt om de kust te bewaken. Verder is er een kapel, een waterput en een donjon. Je hoeft de toren niet te beklimmen om een mooi uitzicht te hebben. Het bezoek aan het fort is zeker de moeite waard. Het fort diende regelmatig als decor voor films, o.a. voor Les Trois Mousquetaires. Het kwam eveneens voor in de clip van “La Tribu de Dana” van Manau (https://www.youtube.com/watch?v=80hMEKlLVgQ). Eten deden we in het gezellige restaurant Le Petit Gale, op slechts enkele honderden meters  van de parking gelegen. Men werkt hier uitsluitend met streekproducten.

Fort La Latte

Fort La Latte

Fort La Latte

Fort La Latte

Fort La Latte

Fort La Latte

Fort La Latte