Gengenbach Marktplatz 1
Dit romantisch, historisch stadje in het noorden van het Zwarte Woud heeft een schilderachtige oude stadskern, gezellige doolhofachtige steegjes en veel vakwerkhuizen. De vier overgebleven stadspoorten maakten deel uit van de stadsomwalling. Wij bezochten dit stadje al tweemaal.


Op de Marktplatz staat de Marktbrunnen uit de16e eeuw en het Rathaus uit de 18e eeuw.
Het Rathaus werd in 1784 gebouwd. Dit indrukwekkende gebouw staat midden op de Marktplatz. De gevel is in een overgangsstijl van rococo naar beginnend classicisme. Het driehoekige fronton wordt gekroond door een adelaar die het wapen van de stad draagt. Van 30 november tot 6 januari verandert het Rathaus in een reusachtige adventskalender, waarbij zijn 24 vensters (22 in de voorgevel en 2 op het dak) verlicht worden.

Gengenbach Marktplatz 2

 Gengenbach Rathaus 1

Gengenbach Rathaus 3

Het klooster van Gengenbach dateert eveneens uit de 18e eeuw, maar de oorsprong als Benedictijnerklooster gaat terug tot de 8e eeuw. Tijdens de Negenjarige Oorlog verwoestten Franse troepen het klooster.  Het werd vervolgens tot 1702 gerestaureerd. Van de oorspronkelijke drie vleugels bleven alleen de zuid- en westvleugel behouden. In 1883 werd de kloosterkerk een parochiekerk voor de stad Gengenbach. Nu is er in het klooster een college gevestigd.

Gengenbach klooster 1

Gengenbach klooster 2

De Stadtpfarrkriche St.- Maria in de Klosterstraße is de voormalige abdijkerk. Het is een grote romaanse kerk en heeft een koor dat in gotische stijl herbouwd is en een barokke toren.

Gengenbach Stadtpfarrkirche 1

Gengenbach Stadtpfarrkirche 2

Heilig Kreuz Kirche in de Pfarrstraße is een barokke kerk die op de resten van een oudere kerk staat. De kerk heeft een marmeren preekstoel.
De Hauptstraße en de zijstraten staan vol met mooie en interessante huizen.

Gengenbach steegje 1

Gengenbach steegje 2

Een mooi uitzicht over de stad heeft men na een wandeling naar de Sint-Jakobskapelle, die hoog boven de stad gelegen is.

Gengenbach zicht op Gengenbach

Op 15 augustus is er in Gengenbach ieder jaar “Kräuterweihe”. De inwoners van Gengenbach maken dan een Kräuterbüschel met 7 verschillende kruiden die de zeven sacramenten symboliseren. Deze kruiden worden aangevuld met bloemen en planten. De kruidenbussels worden eerst in de kerk gewijd en dan vóór het Rathaus tentoongesteld, waar de mooiste wordt verkozen. De typsiche kruidenbussel is plat en rond.

Gengenbach kruterweihe 1

Gengenbach kruterweihe 3

Gengenbach kruterweihe 4

Een bezoek aan Gengenbach is een must als je in het Zwarte Woud bent.