SønderborgSønderborg, wat ‘zuidkasteel’ betekent, ligt op het eiland Als. Het heeft zijn naam te danken aan een kasteel dat hier in de 12e eeuw gebouwd werd. Het heeft in de loop der jaren verschillende bestemmingen gehad zoals kazerne, pakhuis, ziekenhuis en gevangenis. Dit is geen mooi kasteel, het had eerder een militaire dan een burgerlijke functie. Omdat zijn strategisch belang verminderde kwam het volledig in verval.


In de 18e eeuw werd het gerestaureerd in barokstijl en heeft het geen belangrijke militaire functie meer gehad. Na de Duits-Deense oorlog in de 19e eeuw die Denemarken verloor werd Sønderborg verwoest en het zuidelijk deel van Jutland werd ingelijfd bij Duitsland. Na de eerste Wereldoorlog werd dit deel terug gegeven aan Denemarken.

Het oudste stadsgedeelte ligt op Als, de nieuwere wijken liggen op Jutland. Omdat het kasteel dat in het centrum van Sønderborg ligt gesloten was hebben we een stadswandeling gemaakt door het oude stadsdeel. ’s Middags aten we in Café Figo.
Vanaf het kasteel vertrekt een pad naar het Sønderskov park, hier heb je een mooi uitzicht over de Flensburger Fjord.

Sønderborg

Sønderborg

Sønderborg

Sønderborg